Essayah’n terveiset budjetin valmistelijoille: Pienituloiset ja maatalouden ahdinko huomioitava

7.8.2018 klo 10:11 Uutiset

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah lähetti Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun KD:n piirihallituksen kokouksesta Vaalasta terveisiä valtiovarainministeriön budjettikokoukseen.

– Budjetissa tulee huomioida työnverotuksen kiristymisen estämisen lisäksi pienempien perusetuuksien varassa elävät. Sipilän hallitus on leikannut ja jäädyttänyt pienituloisimpien sosiaalietuudet. Erityisesti pienituloisimmat eläkeläiset ja monilapsiset  lapsiperheet eivät ole päässeet talouden kasvusta osalliseksi. Budjettiriihessä tilanne on korjattava, vaati Essayah.

– Hallituksen tulee ryhtyä myös pikaisiin toimiin viljelijöiden auttamiseksi. Kuivuuden aiheuttamat satovahingot ovat mittavat. Viljasato jäänee noin puolet pienemmäksi, ja säilörehupula on todellinen. Ruotsin hallitus on tarttunut toimeen, ja esitteli maataloudelle kuivuudesta johtuvien menetysten korvaamiseksi 116 miljoonan kriisipaketin. Suomen hallituksen on seurattava naapurimaan esimerkkiä, vertasi Essayah.

Pidemmän aikavälin ratkaisuna viljelijöiden satovahinkovakuutusten rakennetta ja maksuja tulee vähentää sillä, että myös elintarviketeollisuus ja vähittäiskauppa velvoitetaan osallistumaan esimerkiksi rahaston kautta vakuutusmaksujen maksamiseen. Kuluttajat haluavat kotimaisia elintarvikkeita ja niiden saatavuus on koko elintarvikeketjun asia, ei vain luonnonolosuhteiden kanssa painiskelevien viljelijöiden. Kuivuus on aiheuttanut satojen menetyksiä ympäri Eurooppaa, Suomen on oltava hereillä oman huoltovarmuuden turvaamiseksi, Essayah linjasi.