Mika Poutala välikysymysryhmäpuheessa: ”Kannustamme hyvinvointialueita uudistamaan palveluja siirtämällä palvelujen painopistettä”

20.11.2024 klo 15:20 Uutiset

– Pelkkä hallinnollinen uudistus ei vielä vastannut siihen tarpeeseen, joka sote-uudistukselle oli: että niukat resurssit käytettäisiin tehokkaasti ja kansalaiset saisivat tarvitsemansa hoidon kasvavasta palvelutarpeesta huolimatta. Tarvitaan myös palvelujen uudistamista, ei pelkkää hallintoa, totesi KD:n ryhmäpuheenvuoron sote-välikysymyskeskustelussa pitänyt kansanedustaja Mika Poutala.

– Haluamme kannustaa hyvinvointialueiden päättäjiä rohkeisiin ratkaisuihin ja uudistamaan palveluja siirtämällä palvelujen painopistettä korjaavista palveluista ennaltaehkäiseviin ja tukeviin palveluihin.

– Vastaavaa painopisteen muutosta tarvitaan niin ikäihmisten hoivassa kuin perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon välillä.

Poutala muistutti, että KD on valtiontalouden säästöpaineiden keskellä puolustanut etenkin lasten ja nuorten palveluja ja etuuksia.
– Meille kristillisdemokraateille keskeinen asia, lasten ja nuorten terapiatakuu, toteutuu vihdoin. Viime viikolla hallituksen ministeriryhmä linjasi omalääkäriohjelman käynnistämisestä, jota KD ajoi jo vahvasti eteenpäin hallitusneuvotteluissa. Kela-korvaus järjestelmää uudistetaan niin, että se kattaa muun muassa hammaslääkäri- tai gynekologipalvelujen kuluista nykyistä suuremman osan. Eikö tämäkin ole tärkeää? Vammaispalvelulain uudistus tuo uutta palveluvalikoimaa erityisesti neuropsykiatristen haasteiden kanssa eläville. Lastensuojelulain kokonaisuudistus on käynnistymässä.

Puheenvuoro kokonaisuudessaan:***
Välikysymys sosiaali- ja terveyspalvelujen pelastamisesta VK 8/2024 vp

Arvoisa puhemies,

Keskustan välikysymys ja tämä keskustelu käsittelee kansalaisille elintärkeitä palveluita. Siksi on surullista, ettei asiasta voida keskustella asiallisesti ja ratkaisuja etsien, vaan tarkoituksella kärjistäen, jopa uhkakuvia maalaillen.

Tämä hallitus kuunteli hyvinvointialueilta tullutta viestiä. Vaikka valittu sote-malli ei välttämättäKD riellyttänyt, emme laittanut vastaluotua järjestelmää uusiksi, vaan olemme jatkaneet tällä hallintomallilla sen valuvikoja korjaillen ja palvelujen sisältöä uudistaen.

Pelkkä hallinnollinen uudistus ei vielä vastannut siihen tarpeeseen, joka sote-uudistukselle oli: että niukat resurssit käytettäisiin tehokkaasti ja kansalaiset saisivat tarvitsemansa hoidon kasvavasta palvelutarpeesta huolimatta. Tarvitaan myös palvelujen uudistamista, ei pelkkää hallintoa.

Näin olemme tehneet ja tekemässä: uudistamassa palveluita. Säästöpaineiden keskellä olemme puolustaneet lasten ja nuorten palveluja ja etuuksia. Meille kristillisdemokraateille keskeinen asia, lasten ja nuorten terapiatakuu, toteutuu vihdoin. Viime viikolla hallituksen ministeriryhmä linjasi omalääkäriohjelman käynnistämisestä, jota KD ajoi jo vahvasti eteenpäin hallitusneuvotteluissa. Kela-korvaus järjestelmää uudistetaan niin, että se kattaa muun muassa hammaslääkäri- tai gynekologipalvelujen kuluista nykyistä suuremman osan. Eikö tämäkin ole tärkeää? Vammaispalvelulain uudistus tuo uutta palveluvalikoimaa erityisesti neuropsykiatristen haasteiden kanssa eläville. Lastensuojelulain kokonaisuudistus on käynnistymässä.

Vuoropuhelu hyvinvointialueiden kanssa on aktiivista ja tarpeellista. Me kristillisdemokraatit haluamme kannustaa myös hyvinvointialueiden päättäjiä rohkeisiin ratkaisuihin ja uudistamaan palveluja siirtämällä palvelujen painopistettä korjaavista palveluista ennaltaehkäiseviin ja tukeviin palveluihin.

Näin lapsen oikeuksien päivänä nostan erityisesti esille lastensuojelun, jossa on sekä inhimillisesti että taloudellisesti viisasta panostaa lasten ja perheiden varhaiseen tukeen, perhetyöhön ja kotipalveluun. Näin voidaan vähentää kalliita erityistason kustannuksia, erityisesti huostaanottoja ja sijaishuoltoa.

Vastaavaa painopisteen muutosta tarvitaan niin ikäihmisten hoivassa kuin perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon välillä. Tuetaan hyvinvointia. Tuetaan lähiverkostoja hoivaamistehtävässään, esimerkiksi omaishoitajia työssään. Se on sekä taloudellista, mutta ennen kaikkea oikein ja inhimillistä. Se on viisasta. Me kristillisdemokraatit puolustamme arkijärkeä myös hyvinvointialueiden päätöksenteossa.

Hyvinvointialueilla tarvitaan nyt rohkeutta tehdä asioita eri tavalla. Me kannatamme panostuksia ennaltaehkäisyyn, matalan kynnyksen ja perustason palveluihin, koska ne ovat paitsi inhimillisiä, myös erittäin kustannustehokkaita. Meidän on päästävä monumenttien rakentamisesta joustavien ja oikein kohdentuvien palveluiden tielle. Samalla vaativan erikoistason terveyspalveluita pitää voida keskittää ja antaa alueille mahdollisuus erikoistua ja tulla maan parhaaksi siinä, missä hyvää osaamista voidaan syventää ja laajentaa.

Hallitus tekee työllisyyden ja kasvun politiikkaa, jolla maallemme rakennetaan vakaampaa tulevaisuutta. Tämän politiikan syvin tavoite ja tarkoitus on turvata hyvinvointiyhteiskunta nykyisille ja tuleville sukupolville. Me kristillisdemokraatit olemme omalta osaltamme valmiita kantamaan tätä vastuuta, jotta myös jälkipolvet saavat tarvitsemansa hoidon ja hoivan.

Ei siis hukata tätä arvokasta keskustelua turhaan vastakkainasetteluun ja haukkumiseen. Kunnioitetaan toinen toisiamme ja tehdään tästä keskustelusta rakentava, asioita eteenpäin vievä ja jopa innostava kohtaaminen toinen toisemme kanssa. Jokaisen suomalaisen terveys ja hyvinvointi on meidän kaikkien yhteinen asia!