Sari Tanus välikysymysryhmäpuheessa: Vain kestävä talous turvaa hyvinvoinnin jatkossa

2.4.2025 klo 15:00 Uutiset

– Edellinen hallitus jätti tekemättä vaikeita ratkaisuja, joita me nyt teemme, jotta tulevilla sukupolvilla olisi parempi pohja rakentaa tulevaisuutta, totesi kansanedustaja Sari Tanus pitämässään KD:n ryhmäpuheessa.

– Isoksi kasvaneen velan myötä joka vuosi valtion varoista reilu 3 miljardia euroa menee lainojen korkoihin sen sijaan, että ne käytettäisiin suoraan kansalaisten palvelujen parantamiseen, hän muistutti.

Hallitus vastasi opposition välikysymykseen, jossa kritisoitiin koulutukseen ja sote-palveluihin kohdistuvia leikkauksia. Tanuksen mukaan välikysymyksessä on kyse oppositioryhmien vaalikampanjoinnista.
– Ehkäpä jonkinlainen karenssi vaalityöstä voisi tässäkin salissa olla tarpeen.

Hallituskauden alussa vaihtoehtoina oli siirtää taloudelliset ongelmat tulevaisuuteen ja jatkaa edellisen hallituksen tavoin velasta murehtimatta tai tehdä välttämättömiä päätöksiä, jotta kestävä talous ja hyvinvointi voitaisiin turvata tuleville sukupolville.

– Tämä hallitus valitsi jälkimmäisen ratkaisun, vaikka tiesimme, että toimet, joita tilanteen korjaus vaatii, tulevat olemaan äärimmäisen vaikeita. Mutta, jotta voimme pitää huolta juuri heikommassa asemassa olevista ihmisistä, tarvitsemme kestävälle pohjalle rakennetun talouden.

Edellisellä kaudella toteutettu massiivinen soteuudistus oppositiopuolueiden ajamana toi mukanaan kalliin uuden hallinnon. Hallitus pyrkii nyt korjaamaan tilannetta tehostamalla hallintoa, lisäämällä joustavuutta ja purkamalla tarpeettomia normeja, jotta hoitoon pääsy olisi nopeampaa ja palvelut toimisivat paremmin.

– Varoitimme jo aiemmin, että uudistus paisuttaa byrokratiaa sote-palveluiden sijaan, ja näin myös kävi. Hallituksessa teemme nyt sen, mikä on välttämätöntä: pyrimme saamaan sotejärjestelmää kestävälle pohjalle, jotta kattavat palvelut voidaan turvata jatkossakin, Tanus totesi.

Hän korosti, että hallitus ei ole unohtanut haavoittuvimmassa asemassa olevia. Hyvinvointialueiden rahoitusta lisätään vuonna 2026, ja erityisesti lapsiin ja nuoriin on panostettu muun muassa kauan odotetun terapiatakuun toteuttamisella.

Ikäihmisten palvelut ovat KD:lle sydämenasia. Tanus painotti, ettei teknologia voi korvata inhimillistä hoivaa, mutta sen avulla voidaan vapauttaa aikaa kohtaamisiin niiden kanssa, jotka tarvitsevat eniten tukea. Myös vammaispalveluiden riittävyys ja omaishoitajien tukeminen ovat puolueelle keskeisiä tavoitteita.

Koulutuksen osalta hallitus pyrkii turvaamaan kuntien rahoituksen ja panostamaan perusopetukseen. Resursseja kohdennetaan matematiikan ja äidinkielen lisätunteihin, oppimisen tukeen ja koulurauhan parantamiseen.

– Peruskoulun päättävän nuoren tulee hallita perustaidot, jotka ovat viime vuosien aikana jääneet liian monen osalta puolitiehen.

*** Puheenvuoro kokonaisuudessaan:

Arvoisa puhemies

Keskusteltavat teemat ovat tänään vakavia. Samalla on kuitenkin vahvasti olo, että olemme päässeet keskelle oppositioryhmien vaalikampanjariehakointia, veronmaksajien piikkiin. Ehkäpä jonkinlainen karenssi vaalityöstä voisi tässäkin salissa olla tarpeen.

Tämän hallituskauden alkaessa valtion velka oli kasvanut huolestuttavalle tasolle. Suomen talous oli jäänyt reippaasti jälkeen monista muista Pohjois- ja Baltian maista. Palvelut olivat menossa vauhdilla suuntaan, jossa niiden toteuttaminen ei olisi ollut enää mahdollista. Isoksi kasvaneen velan myötä joka vuosi valtion varoista reilu 3 miljardia euroa menee lainojen korkoihin, sen sijaan että ne käytettäisiin suoraan kansalaisten palvelujen parantamiseen.

Tämä oli tilanne, jonka kanssa tämä hallitus kaksi vuotta sitten lähti liikkeelle. Vaihtoehtoina oli siirtää taloudelliset ongelmat tulevaisuuteen ja jatkaa edellisen hallituksen tavoin velasta murehtimatta tai tehdä haasteellisia, mutta välttämättömiä päätöksiä, jotta kestävä talous ja hyvinvointi voitaisiin turvata tuleville sukupolville. Tämä hallitus valitsi jälkimmäisen ratkaisun, vaikka tiesimme, että toimet, joita tilanteen korjaus vaatii, tulevat olemaan äärimmäisen vaikeita. Ja sitä ne ovat todella olleet. Mutta, jotta voimme pitää huolta juuri heikommassa asemassa olevista ihmisistä, tarvitsemme kestävälle pohjalle rakennetun talouden.

Oppositio on urakalla kritisoinut hallituksen toimia sotejärjestelmän kehittämiseksi. Muistuttaisin oppositiota, että viime kaudella toteutettu massiivinen soteuudistus teidän oppositiopuolueiden ajamana toi mukanaan kalliin uuden hallinnon. Samalla uudistuksen alkuperäiset tavoitteet yhdenvertaisista palveluista ja kustannusten hillinnästä saivat jäädä taka-alalle. Varoitimme, että uudistus laiminlyö sote-palvelujen uudistamisen ja niiden vaikuttavuuden vahvistamisen. Näin myös kävi.  Hallinto paisui ja kulut kasvoivat.

Hallituksessa teemme nyt sen mikä on välttämätöntä, eli pyrimme saamaan sotejärjestelmää kestävälle pohjalle, jotta kattavat palvelut voidaan turvata jatkossakin. Tärkeitä päätöksiä tehdään myös hyvinvointialueilla. Painotamme hallinnon tehostamista, joustavuuden lisäämistä ja normien purkua. Ihmisten tarvitsemat palvelut tulee hoitua hyvin, joustavasti ja oikea-aikaisesti.

Opposition puheet ja pelottelukampanja ovat kuitenkin jättäneet varjoon sen tosiasian, että hyvinvointialueiden rahoitus kasvaa myös vuonna 2026! Eikä esimerkiksi sairaaloita lakkauteta, kuten on väitetty.

Hallitus on tehnyt myös tärkeitä panostuksia palveluihin ja pyrkinyt huomioimaan erityisesti lapsia ja nuoria – toteuttaa esimerkiksi kauan kaivatun terapiatakuun.

Vastaavasti ikäihmisten asiat ovat meille KD:ssä sydämenasioita. Ikäihmisiin kuuluu monenlaisia ihmisiä ja palvelutarpeissa on suurta vaihtelua. Teknologia ei korvaa ihmistä hoitotyössä, mutta sitä hyödyntämällä voidaan ratkaista tehtäviä, joiden kautta vapautetaan työaikaa ihmisten kohtaamiseen sitä tarvitseville.

Samoin vammaisten henkilöiden on saatava riittävä tuki mahdollisimman hyvään arkeen. Uusi vammaispalvelulaki oli tärkeää saada voimaan. Lakiin on tehty tarvittavia korjauksia, jotka olivat jo lakia säätäessä ennakoitavissa, jotta palvelut toteutuvat tarkoituksenmukaisesti kohdentuen nimenomaan vammaisille henkilöille.

Myös omaishoitoa ja omaishoitajien hyvinvointia edistävien tavoitteiden eteenpäin vieminen kuuluvat kristillisdemokraattien keskeisiin päämääriin.

Koulutuksen puolella haluamme panostaa perusasioihin. Lisäämme lisätunteja matematiikkaan ja äidinkieleen. Panostamme oppimisen tukeen. Lisäämme oppimisrauhaa. Peruskoulun päättävän nuoren tulee hallita perustaidot, jotka ovat viime vuosien aikana jääneet liian monen osalta puolitiehen. Kunnilla on keskeinen rooli koulutuksen ja sivistyksen alueella ja siksi hallitus on pyrkinyt turvaamaan myös kuntien rahoituksen. Toimenpiteet vahvistavat kuntataloutta kokonaisuutena vuonna 2025.

Arvoisa puhemies,

Hallitus on tehnyt valtavasti töitä sen eteen, että toimet, joita tehdään, ovat oikeita ja oikeudenmukaisia ja vievät taloutta parempaan suuntaan.

Ratkaisut ovat vaikeita ja valmistelu vie aikaa. Te oppositiossa tiedätte sen erittäin hyvin. Edellinen hallitus jätti tekemättä vaikeita ratkaisuja, joita me nyt teemme, jotta tulevaisuuden sukupolvilla olisi parempi pohja rakentaa tulevaisuutta.