Sari Essayah

KD:n puheenjohtaja Sari Essayah

Sari Essayah on kolmannen kauden kansanedustaja Pohjois-Savosta. Sari työskentelee eduskunnan suuressa valiokunnassa (EU-valiokunta) ja valtiovarainvaliokunnassa.

Sari työskenteli Euroopan parlamentin jäsenenä 2009-2014, puoluesihteerinä 2007-2009 ja eduskuntaryhmän puheenjohtajana 2003-2007.

Takana on jo 20 vuotta kuntapolitiikassa eri tehtävissä ja kokemusta myös maakuntavaltuustosta ja Kuntaliiton valtuustosta sekä uutena luottamustoimena Pohjois-Savon aluevaltuuston jäsenyys.

Sarin tausta

Sari on koulutukseltaan ekonomi ja työskennellyt ennen poliittista uraansa muun muassa laskentapäällikkönä ja tilintarkastajana. Perheeseen kuuluu aviomies ja kaksi aikuista tytärtä.

Urheilu-uransa päätyttyä Sari on toiminut aktiivisesti myös urheilun eri järjestötehtävissä ja on Kansainvälisen Olympiakomitean jäsen. Hän on aktiivisesti mukana myös kotiseurakuntansa toiminnassa.

Sarin kiinnostus yhteisten asioiden hoitamiseen virisi kouluaikoina oppilaskunnassa ja kouluneuvostossa. Lapinlahden nuoriso- ja raittiuslautakunnan jäsenenä hän oli vuosina 1988-90. Urheilu-uran päätyttyä Sari liittyi Kristillisdemokraatteihin vuonna 1996 ja tuli valituksi Lapinlahden kunnanvaltuustoon.

Politiikka

Sari valittiin Varsinais-Suomesta eduskuntaan vuonna 2003 ja toimi kolme vuotta eduskuntaryhmän puheenjohtajana. Vuosina 2007-2009 hän toimi puoluesihteerinä, kunnes tuli 2009 eurovaaleissa valituksi Euroopan parlamentin jäseneksi.

Euroopan parlamentissa Sari työskenteli työllisyys- ja sosiaaliasioiden valiokunnassa sekä talous- ja raha-asiainvaliokunnassa. Ulkopolitiikan saralta kansainväliset ihmisoikeuskysymykset sekä Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan maiden kysymykset olivat erityisesti lähellä hänen sydäntään. Sari työskenteli mm. EU-parlamentin Israel-delegaation jäsenenä.

EU-vaaleissa toukokuussa 2014 Sari sai naisehdokkaista eniten ääniä eli 61 264 ääntä, mutta puolueen kokonaisäänimäärä ei riittänyt paikan saamiseksi. Kevään 2015 vaaleissa Sari valittiin uudelleen eduskuntaan ja hänet valittiin myös KD:n puheenjohtajaksi. Vuoden 2019 eduskuntavaaleissa hänet valittiin uudelleen kansanedustajaksi.

Sarin äidinkieli on suomi ja hän käyttää sujuvasti englantia sekä tulee toimeen ruotsiksi. Hän on opiskellut myös saksaa ja ranskaa.

Henkilöhaastattelu ”Lyyti mummon likka” Kodin Kuvalehdessä 12/2012. Sarin omat nettisivut: essayah.fi