KD:s Östman: ”Den grälande regeringen har tagit bönderna och livsmedelsförsörjningen som gisslan”

7.12.2022 klo 21:12 Nyheter

I Kristdemokraternas gruppanförande påminde riksdagsledamoten Peter Östman att redan i 2019 gjorde utredningsmannen Reijo Karhinen ett förslag med målsättningen att höja summan av jordbrukarnas företagarinkomst med en halv miljard euro.

– Det gick inte så. Företagarinkomsten har inte ökat. I stället har kostnaderna vuxit rejält. Som Karhinen sade i sin rapport: ”En matkedja utan lönsam primärproduktion fungerar inte.”

– På andra sidan jordklotet krymper möjligheterna för jordbruk och livsmedelsproduktion i takt med att klimatförändringarna förstör jordbruksområden. Samtidigt, här på vår sida av jordklotet, verkar det som att vi kan rädda världen om vi stoppar produktionen. Vi borde tänka tvärtom – ju mer odlingsbar mark som tas av klimatförändringarna i världen, desto mer bör Finland investera i livsmedelsproduktion, så att vi kan ta hand om vårt eget folk och exportera överskottet utanför våra egna gränser för att möta ständigt växande behov, konstaterade Östman, som är medlem i jord- och skogsbruksutskottet.

– Våra blickar har med rätta riktats mot Centern – ni har suttit i regeringen i två mandatperioder, och väldigt lite har gjorts för att förbättra situationen. Men samtidigt frågar jag de andra regeringsgrupperna, är ni verkligen seriösa med att det inte spelar någon roll för er hur finländska gårdar sköter sina elräkningar i vinter och hur många livskraftiga gårdar som stupar?

Det är inte rätt att bönderna och livsmedelsförsörjningen förblir gisslan i regeringens tvister, betonade Östman.