Sari Essayah

67 - Sari Essayah

kansanedustaja, kauppatieteiden maisteri, Lapinlahti

Olen kolmannen kauden kansanedustaja ja Kristillisdemokraattien puheenjohtaja. Olen toiminut Euroopan parlamentin jäsenenä 2009-2014, puoluesihteerinä 2007-2009 ja eduskuntaryhmän puheenjohtajana kaudella 2003–2007. Kunnallispolitiikassa takana on yli 10 vuotta valtuutettuna, hallituksessa sekä maakunta- ja kuntaliitonvaltuustoissa.

Euroopan parlamentissa työskentelin työllisyys- ja sosiaaliasioiden valiokunnassa varsinaisena jäsenenä ja talous- ja raha-asioiden valiokunnan varajäsenenä sekä Israel-delegaatiossa ja Välimeren Unionin valtuuskunnassa.

Työllisyysvaliokunnassa olin keskeisessä roolissa lähetettyjen työntekijöiden direktiivin täytäntöönpanon tarkistamisessa jossa olin mietinnön laatineen kollegan työryhmässä varmistamassa kansallisten valvontakeinojen parantamista, mm. suomalaisen veronumerojärjestelmän säilymistä ja viranomaisten välistä parempaa tietojenvaihtoa. Talous- ja raha-asioiden valiokunnassa olin valmistelemassa eurooppalaisen maksualueen loppuunsaattamista, jonka perusteella tilisiirrot maasta toiseen ovat kuluttajille saman hintaisia kuin maan sisällä eikä pankeilla ole oikeutta periä lisämaksuja.

Viime meppi-kaudellani työssäni korostui myös EU-Israel yhteistyön edistäminen sekä ihmisoikeus- ja ihmisarvotyö. Olin EPP-ryhmän ihmisoikeuslausuntoja valmistelleessa työryhmässä ottamassa kantaa mm. maailmalla vainottujen kristittyjen puolesta ja mukana eutanasian vastaisen eurooppalaisen verkoston perustamisessa.

Keskeisiä teemojani ovat Suomen EU-puheenjohtajuuskausi ja siellä mm. suomalaisen maatalouden ja Suomen erityisolojen puolustaminen. Lisäksi tärkeää on sisämarkkinoiden tehokkaampi avaaminen suomalaiselle viennille ja sitä kautta työllisyyden ja hyvinvoinnin edistäminen sekä yhteisvastuun lisäämisen pysäyttäminen talouspolitiikassa.

Eurooppalainen yhteistyö ei voi olla elämistä toisten jäsenmaiden kustannuksella, vaan jokaisen maan on huolehdittava rakenteellisista uudistuksistaan ja vastuullisesta talouspolitiikastaan ja haettava lisäarvoa EU-yhteistyöstä. Haluan myös parantaa yhteistyötä veronkierron, veroparatiisien ja rikollisuuden torjunnassa.

Maahanmuuttopolitiikka tulee olla pääosin kansallisissa käsissä, mutta yhteistyötä on kehitettävä rajavalvonnan tehostamisessa ja laittomasti alueella oleskelevien palauttamisessa. Eurooppaan pyrkivien turvapaikanhakijoiden vastaanotto tulisi pääosin tapahtua EU:n ulkorajoilla, jolloin mm. hengenvaarallisiin ihmissalakuljettajien järjestämiin matkoihin ei olisi tarvetta ja raaka bisnes saataisiin lopetettua. Dublin-sopimuksesta ensimmäisen maan vastuusta turvapaikkahakemuksen käsittelyssä tulee pitää kiinni.

Olen koulutukseltani ekonomi ja olen työskennellyt mm. laskentapäällikkönä ja tilintarkastajana. Perheeseeni kuuluu aviomieheni ja 2 opiskelevaa tytärtämme. Olen mukana urheilun järjestötyössä ja seurakunnan työmuodoissa.

Vaalikuva:

https://www.kdpuolue.fi/vaalit/files/hakemus/essayah-sari-7359.jpg?v=5c5431a8ae035