KD:n kansanedustajat puolustivat yhteistuumin Aito avioliitto -kansalaisaloitetta

10.9.2016 klo 10:13 Uutiset

Eduskunta käsitteli torstain lähetekeskustelussa viime vuonna kerätyn, mutta vasta nyt eduskunnan käsiin päätynyttä Aito avioliitto-kansalaisaloitetta. Uuden sukupuolineutraalin avioliittolain pitäisi tulla voimaan ensi vuoden maaliskuussa, mutta uuden lain kumoamiseen tähtäävässä kansalaisaloitteessa avioliitto halutaan säilyttää miehen ja naisen välisenä. Lähetekeskustelusta kansalaisaloite päätyi lakivaliokunnan käsittelyyn. Lakivaliokunnassa kristillisdemokraateista työskentelee Antero Laukkanen.

KD:n kaikki kansanedustajat osallistuivat käytyyn lähetekeskusteluun täysistunnossa ja puolustivat avioliittoa naisen ja miehen välisenä instituutiona. Kristillisdemokraatit on ainoa eduskuntapuolue, jonka jokainen edustaja kannattaa avioliiton säilyttämistä miehen ja naisen välisenä.

Sukupuolineutraali avioliittolaki on yhä mahdollista kumota, vaikka edellinen eduskunta hyväksyi sen joulukuussa 2014. Mm. Päivi Räsänen muistutti kansalaisaloitetta koskevassa eduskuntakeskustelussa, että vaaleilla valittu uusi eduskunta voi tehdä itsenäisen päätöksen.

Ryhmän kansanedustajien mielestä parisuhdetta koskeva lainsäädäntö takaa samaa sukupuolta oleville pareille samat oikeudet kuin avioliittolaki miehen ja naisen välisille liitoille. Siksi Kristillisdemokraattien mielestä vuosisataista avioliitto-instituutiota ei tarvitsisi romuttaa, vaan avioliittolaki ja parisuhdelaki voisivat elää rinnakkain.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah muistutti, että tällainen tilanne vallitsee suuressa osassa Euroopan maita, muun muassa Itävallassa ja Saksassa.
– Suomessakin suuri joukko ihmisiä haluaisi säilyttää avioliiton juuri miehen ja naisen välisenä. Parisuhdelaki on jo olemassa ja se takaa vastaavat oikeudet samaa sukupuolta oleville. Toivoisin, että tämä otettaisiin keskustelussa huomioon, Essayah sanoi.

Kansanedustaja Sari Tanus muistutti, että rekisteröityjä parisuhteita solmitaan vuosittain kolme sataa, mikä on ainoastaan noin prosentti avioliittojen määrästä. Hän muistutti, että osalle samaa sukupuolta olevista pareista juridiset oikeudet takaava parisuhdelaki on riittänyt mainiosti, eivätkä he edes tavoittele avioliittoa.

Tanuksen mukaan miehen ja naisen välinen avioliitto murennetaan käytännössä hyvin pienen vähemmistön vuoksi. Seuraukset ovat olleet ankarat.
– Moni maa on sulkenut Suomen adoptiolta sen jälkeen, kun sukupuolineutraalista avioliittolaista äänestettiin, Tanus huomautti.

Antero Laukkanen kertoi, että sukupuolineutraali avioliittolaki on tuonut suuria muutoksia niissä yhteiskunnissa, joissa laki on käytössä. Ranskassa äiti ja isä katosivat käsitteinä lainsäädännöstä ja yhteiskunnan julkisivusta. Muun muassa pankit ja vakuutusyhtiöt siivosivat logoistaan perinteiset perheet ja kouluissa vietetään äitienpäivänä ”vanhempien päivää”.

Kristillisdemokraattien kansanedustajat olivat erityisen huolissaan siitä, ettei lakimuutoksen yhteydessä tehty arviota sen vaikutuksista lapsiin.

KD:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Peter Östman vetosi lapsen oikeuksiin, joihin kuuluu oikeus äitiin ja isään. Hän huomautti, että maailmasta ei juuri löydy sivilisaatiota, joka ei tunnustaisi avioliiton kaltaista miehen ja naisen välistä suhdetta, joka suojelee lapsia ja tarjoaa heille kasvuympäristön.

Päivi Räsänen muistutti, että äitiys ja isyys ovat ihmiskunnan historian syvimpiä käsitteitä.
– Ne ovat ensimmäisiä sanoja, jotka lapsi oppii sanomaan.

Sekä Östman että Räsänen olivat sitä mieltä, ettei avioliiton rajaamisella miehen ja naisen väliseksi poljeta kenenkään ihmisoikeuksia tai estetä kenenkään rakkautta.
– Olemme säätämässä täällä lakeja, emme sitä, kuka saa rakastaa ja ketä, Östman oikaisi sukupuolineutraalin avioliittolain puolustajia.

Kansanedustajien käymä lähetekeskustelu on luettavissa eduskunnan sivuilla https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/PoytakirjaAsiakohta/Sivut/PTK_80+2016+17.aspx