KD Nuoret: Suomeen perustuslakituomioistuin

28.5.2018 klo 10:21 Kannanotot

KD Nuoret vaatii, että Suomeen perustetaan riippumaton ja itsenäinen perustuslakituomioistuin valvomaan perustuslain toteutumista. Ei ole oikeusvaltion kannalta kestävää, että uusien lakien ristiriitaisuutta perustuslain kanssa arvioivat samat kansanedustajat, jotka päättävät lakien säätämisestä.

“Viime viikon vuoto perustuslakivaliokunnasta on hyvä osoitus siitä, että valiokunnan rooli on politisoitunut. Siksi tarvitaan riippumaton elin valvomaan perustuslainmukaisuutta lakien valmisteluvaiheessa”, perustelee KD Nuorten puheenjohtaja Aleksi Sarasmaa. “Monen muun eurooppalaisen valtion tapaan Suomeen tulisi perustaa poliittisesti riippumaton perustuslakituomioistuin.”

Perustuslakituomioistuimessa arvion uusien lakien perustuslainmukaisuudesta tekisivät juridiikan asiantuntijat. Näin oikeusoppineiden käsitys lakiehdotusten perustuslainmukaisuudesta saataisiin suoraan sen sijaan, että näkemykset välittyvät perustuslakivaliokunnan kautta. “Valiokunnan korvaava tuomioistuin kykenisi arvioimaan lakiesitysten perustuslainmukaisuutta nykyistä varhaisemmassa lainvalmistelun vaiheessa.” Sarasmaa toteaa. Tuomioistuimen tehtäviin kuuluisi myös perustuslainmukaisuuden jälkivalvonta.

kuvassa (vasemmalta): KD Nuorten pääsihteeri Linda-Riina Paavilainen, 1. varapj Elsi Ranta, pj Aleksi Sarasmaa ja 2. varapj Nelli-Maria Sarasmaa.