Puoluevaltuusto: Kokoomuksen Alko-aikeet estettävä – Aikalisä soteuudistukseen

6.5.2018 klo 11:33 Uutiset

Kristillisdemokraattien puoluevaltuusto on tyrmistynyt Kokoomuksen ulostulosta Alkon monopolin purkamisesta. KD puoluevaltuuston mielestä Alkon monopolin säilyttäminen on paras tapa huomioida haitat ja kerätä varat miljardiluokan ongelmien hoitoon. On tosiasioiden kieltämistä väittää, etteikö alkoholin kulutus olisi merkittävä ongelma yhteiskunnassamme. Asenne alkoholin käyttöön päihdyttävässä tarkoituksessa ei valitettavasti muutu sillä, että lainsäädäntöä ja käytänteitä löyhennetään.

KD:n puoluevaltuuston mielestä on täysin edesvastuutonta antaa signaalia löyhempään alkoholipolitiikkaan. Tutkimusten mukaan juuri alkoholin käyttö on keskeinen sosiaali- ja terveysmenojen aiheuttaja. Tämän lisäksi päihteet ovat yleisesti erilaisten väkivaltarikosten taustalla. Lastensuojelun taustalla sekä perheiden erilaisissa kriisitilanteissa alkoholi niin ikään on usein merkittävänä taustavaikuttajana. Tutkimusten mukaan myös ikäihmisten keskuudessa alkoholin käyttö on lisääntynyt.

Kokoomus perustaa näkemyksensä tekemäänsä jäsenkyselyyn, jossa yli 80 prosenttia puolueen jäsenistä tukee viinamonopolin purkamista. Henrik Vuornoksen mukaan kyseessä on merkittävä askel kohti yksilöiden vastuuseen uskovaa yhteiskuntaa. Vastuun ottaminen ei valitettavasti kuitenkaan ole uskon asia. Tosiasiat puhuvat tätä vastaan. Mikäli yksilöt kantaisivat vastuuta alkoholin käytöstä, yhteiskunnassamme vallitsisi jo erilainen päihdekulttuuri.

KD esittää aikalisää sosiaali- ja terveysuudistukseen

Kristillisdemokraattien puoluevaltuusto pitää ehdotettua Sote- ja maakuntauudistusta pahasti keskeneräisenä ja esittää valmisteluun aikalisää. Puoluevaltuuston mukaan kustannustehokasta sosiaali- ja terveysjärjestelmää tulee kehittää. Sitä ei tule romuttaa kiireessä.

Lainsäädännön eduskuntakäsittelyn aikataulu on kristillisdemokraattien mukaan aivan liian tiukka, jotta vaalit voitaisiin keskeneräisen esityksen perusteella järjestää lokakuussa. Suunniteltu aikataulutus uudistuksen toteuttamiseksi yhdessä lainsäädännön epäkohtien kanssa luovat turvallisuusriskin sosiaali- ja terveyspalvelujen turvaamisessa.

Tutkimusten mukaan Suomi on ykkössijalla 36 eurooppalaisen maan terveydenhuollon kustannustehokkuusvertailussa ja sairaanhoidon laadussa kuudennella sijalla. Nyt ykkössijaa ollaan ”korjaamassa” keinoilla, joilla Ruotsin terveydenhoidon kustannukset kasvoivat ja hoitoon pääsy vaikeutui.

KD:n puoluevaltuusto muistuttaa, että uudistuksen tavoitteena oli alun perin sosiaali- ja terveyspalvelujen integraatio, asiakaslähtöisesti toimivat hoito- ja palveluketjut, terveyserojen kaventaminen sekä kustannusten hillintä. Alkuperäiset tavoitteet eivät hallituksen esityksessä toteudu. Muun muassa KELA-korvausten lopettaminen, palkkaharmonisointi ja maakuntien lisääntyvä byrokratia tuovat jopa miljardiluokan vuosittaiset kulut. Lisäksi hallituksen lainsäädäntöesitykset pitävät sisällään arvaamattomia kustannuspaineita.

Uudistuksessa tulee varmistaa kolmannen sektorin ja pienten kotimaisten yritysten asema, eikä suosia kansainvälisiä suuria yrityksiä. Yksityisyyden suojaa tulee kunnioittaa, eivätkä yksilön terveystiedot saa välittyä eteenpäin rahallisen korvausjärjestelmän vuoksi.