Essayah: Ylioppilaskunnan pakkojäsenyys on ristiriidassa opiskelijoiden yhdistymisvapauden ja yhdenvertaisuuden kanssa – hallitus alkaa selvittää asiaa

23.9.2019 klo 09:56 Uutiset

KD:n puheenjohtajan, kansanedustaja Sari Essayah’n mielestä ylioppilaskuntien pakkojäsenyys on tiensä päässä, koska se loukkaa opiskelijoiden yhdistymisvapautta ja yhdenvertaisuutta. Nyt myös hallitus aikoo selvittää asian Essayah´n kirjalliseen kysymykseen antaman vastauksen mukaan. Muutosta vaadittiin myös KD:n puoluekokouksen hyväksymässä nuorisojärjestön aloitteessa.

Ylioppilaskunnat toimivat nykyisellään pitkälti yhdistysten tavoin. Ylioppilaskuntien kannanotot muihin kuin opiskelijapolitiikkaan ja opiskelijoiden edunvalvontaan liittyviin kysymyksiin ovat ongelmallisia, sillä ylioppilaskuntien jäsenet kannattavat jäsenmaksullaan myös näitä ulostuloja. Voidaan katsoa, että pakollinen jäsenyys rikkoo todellisuudessa perustuslaissa turvattua yhdistymisvapautta, sanoo Sari Essayah.

Ylioppilaskuntien pakollinen jäsenyys asettaa myös yliopistojen opiskelijat eriarvoiseen asemaan suhteessa muihin korkeakouluopiskelijoihin, sillä ammattikorkeakoulujen opiskelijakuntien jäsenyys on vapaaehtoista.

Pakollista jäsenyyttä ei voida enää perustella opiskelijoiden terveydenhuollon järjestämisellä, kun Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön palvelut laajenevat koskemaan myös ammattikorkeakouluopiskelijoita, jatkaa Essayah.

Hallitukselle elokuussa jättämässään kirjallisessa kysymyksessä Essayah kysyy hallituksen aikomuksista toimia asiassa. Tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen (kesk) toteaa vastauksessaan (KKV 90/2019 vp), että opetus- ja kulttuuriministeriön on tarkoitus käynnistää perustuslakivaliokunnan edellyttämä ylioppilaskunnan automaatiojäsenyyttä koskeva selvitystyö osana pääministeri Antti Rinteen hallitusohjelman mukaista arviointia, joka koskee yliopistojen hallinnollisen autonomian tilaa ja sen suhdetta perustuslain vaatimuksiin.