KD:n vaihtoehtobudjetti 2023 julkistettiin: ”Laittaisimme sote-palvelut kuntoon, pelastaisimme suomalaiset maatilat ja ottaisimme vähemmän velkaa kuin hallitus”  

25.11.2022 klo 12:00 Uutiset

Kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän vaihtoehtobudjetin keskeisimmät tavoitteet ovat sosiaali-, terveys- ja vanhuspalveluiden toiminnan varmistaminen sekä Suomen kriisinkestävyyden ja omavaraisuuden parantaminen sekä valtion talouden saattaminen kestävälle pohjalle.
– Laittaisimme sote-palvelut kuntoon, pelastaisimme suomalaiset maatilat ja ottaisimme vähemmän velkaa kuin hallitus, kiteyttää vaihtoehtobudjetin sisältöä ryhmää valtiovarainvaliokunnassa edustava puolueen puheenjohtaja Sari Essayah.

– Hyvinvointialueiden pitäisi aloittaa toimintansa reilun kuukauden kuluttua. On hallitukselta käsittämätön epäonnistuminen, että hyvinvointialueet starttaavat näin pahasti alirahoitettuina, toteaa KD:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Päivi Räsänen.

Myös hallituspuolueiden sisältä on viime viikkoina kuulunut avauksia hyvinvointialueiden lisärahoituksesta.

– Hyvinvointialueiden alirahoitus on ollut yleisessä tiedossa jo ainakin vuoden. Hallituksella on ollut koko tämä aika laittaa asia kuntoon. Näinkö vastuu rahojen väistämättömästä loppumisesta saadaan siirrettyä hyvinvointialueiden päättäjille.

Räsäsen mukaan sama viivyttely koskee maatalouden jatkuvuuden varmistamista.
– Tuoreet lupaukset tukipaketista kevään ensimmäisessä lisätalousarviossa ovat hyvä asia, mutta ihmetellä voi, että miksi asiaa ei hoidettu viimeistään täydentävässä budjetissa kuntoon.

KD:n vaihtoehtobudjetin teemana on Suunnanmuutos Suomeen. Kristillisdemokraattien tavoitteena on julkisen talouden tasapainottaminen seuraavien kahden hallituskauden aikana. Vaihtoehtobudjetin yhteydessä julkaistaan myös lista KD:n työllisyystoimista.

– Hallituspuolue sosialidemokraateilla on aivan sama työllisyystavoite kuin muillakin: 80 prosenttia. Ainoa ongelma vain on, että Marinin hallituksen työllisyystoimien lista on vaatimaton, vaikka aikaa olisi ollut koko hallituskausi, toteaa Essayah.

– Julkisen talouden tasapainottaminen vaatii sekä menojen pienentämistä, tulojen kasvattamista, että työllisyyden ja talouskasvun kiihdyttämistä rakenteellisin uudistuksin. Myös leikkauksia on välttämätöntä tehdä.

Säästöjä julkisiin menoihin KD:n vaihtoehtobudjetissa haetaan mm. porrastamalla ansiosidonnainen työttömyysturva mutta samalla ulottamalla se kaikille työssäoloehdon täyttäville sekä asumistuen uudistuksesta. Myös julkisen hallinnon menoja on välttämätöntä karsia.

– Julkisen talouden tasapainottaminen on välttämätöntä. Pelkästään valtionvelan hoitokuluihin hupenee ensi vuonna vähintään sen verran, minkä hyvinvointialueet tarvitsisivat alirahoituksen kattamiseksi. Vertailun vuoksi, Ruotsi ei ole ottanut nettolainaa tänä vuonna eikä ota myöskään ensi vuonna, muistuttaa Essayah.

Tutustu KD:n vaihtoehtobudjettiin 2023