Essayah: Hallitus kurittaa lapsiperheitä päivähoitomaksukorotuksilla

22.1.2016 klo 14:27 Kannanotot

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja, kansanedustaja Sari Essayah ihmettelee hallituksen kaavailemaa päivähoitomaksun tuntuvaa korotusta. Mikäli näin suuri korotus toteutuu, merkitsee se erittäin kovaa iskua keskituloisille lapsiperheille ja kasvattaa toisaalta kannustinloukkua työn vastaanottamiseen.

Kaavailtu 22 % korotus nostaisi esimerkiksi kahden alle keskituloisen vanhemman päivähoitomaksua 122 eurolla kuukaudessa mikäli perheessä on kaksi alle kouluikäistä lasta. Esimerkkiperheen päivähoitomaksu nousisi 674 euroon kuukaudessa.
– Näin suuri korotus heikentää huomattavasti lapsiperheen ostovoimaa kun ottaa huomioon hallituksen jo aikaisemmin tekemät päätökset eri maksujen korotuksista ja mm. asuntolainan korkovähennyksen pienentämisestä, Essayah toteaa.

– Päivähoitomaksujen näin raju korotus olisi tuhoisaa myös työllisyydelle, vaikka hallitus perustelee sitä työllisyysnäkökulmilla. Työn vastaanottamisen kannattavuuteen päivähoitomaksujen korotus vaikuttaa heikentävästi ja kannustinloukku laukeaa, koska samalla myös monet tuet pienenevät.

Essayah arvioi, ettei edes yksinhuoltajille kaavailtu 70-80 euron maksualennus ei tilannetta paranna. Esimerkiksi 2000–2 140 euron kuukausituloisella yksinhuoltajalla työnteon kannustin ei parane menetettävien tukien vuoksi, joten  70 euron alennus päivähoitomaksuun ei tilannetta korjaa.