Östman vaihtoehtobudjetista: ”Auttaisimme enemmän vähäosaisia ja ottaisimme hallitusta vähemmän velkaa”

9.11.2016 klo 14:45 Uutiset

– Vaihtoehtobudjettimme voidaan tiivistää kahteen lauseeseen: auttaisimme enemmän vähäosaisia ja ottaisimme hallitusta vähemmän velkaa, totesi Kristillisdemokraattien eduskuntaryhmän puheenjohtaja, kansanedustaja Peter Östman esitellessään KD:n vaihtoehtobudjetin tänään eduskunnassa.

KD moittii hallituksen esitystä inhimillisyysvajeesta. Vanhustenhoidon parissa työtä tekevien työtilanne on kireä, mutta hallitus tahtoo vähentää hoitajia entisestään.

– Nyt hallituksen on korkea aika perääntyä vanhusten hoitajamitoituksen heikentämisestä. KD puolustaa ikääntyneiden täyttä ihmisarvoa niin käytännön kuin arvojen tasolla. Lue koko puhe:

***
Ajankohtaiskeskustelu vaihtoehtobudjeteista
Kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän vaihtoehtobudjetin esittelypuheenvuoro 9.11.2016

Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Peter Östman

Arvoisa puhemies,

”Yhdessä” on ensi vuonna Suomen juhlavuoden teema. Kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän vaihtoehtobudjetissa kansakunnan yhtenäisyyttä korostava teema on otettu vakavasti.

Vaihtoehtobudjettimme voidaan tiivistää kahteen lauseeseen: auttaisimme enemmän vähäosaisia ja ottaisimme hallitusta vähemmän velkaa. Tahdomme haastaa hallitusta pitämään lupauksensa maamme velkaantumiskehityksen taittamisesta. Vaihtoehtomme on satakaksitoista miljoonaa euroa ylijäämäinen verrattuna hallituksen esitykseen. Kaikkiaan esitämme noin yhdeksänsadan kuudenkymmenen miljoonan euron parannuksia budjettiin.

Moitimme hallitusta inhimillisyysvajeesta. Vanhustenhoidon parissa työtä tekevien työtilanne on kireä, mutta hallitus tahtoo vähentää hoitajia entisestään. Hoitajalla olisi jatkossa vain muutama minuutti aikaa auttaa kutakin vanhusta peseytymään. Henkilökunta haluaa hoitaa hyvin, mutta he eivät ehdi. Ei ole mitenkään hyväksyttävää, mutta ei myöskään yllätys, jos vanhusten ylilääkintä ja muu kaltoin kohtelu lisääntyy näissä olosuhteissa.

Nyt hallituksen on korkea aika perääntyä vanhusten hoitajamitoituksen heikentämisestä. KD puolustaa ikääntyneiden täyttä ihmisarvoa niin käytännön kuin arvojen tasolla. Viime päivinä on keskusteluun nostettu vaatimus eutanasian sallimisesta. Sen sijaan on tarjottava korkealaatuista saattohoitoa. Kehittynyt kipulääkitys, riittävä hoiva ja lämmin läsnäolo auttavat elämän viimeisinä kuukausina.

Emme hyväksy hallituksen esittämiä juustohöyläleikkauksia kaikkein köyhimpien indeksisidonnaisiin etuuksiin. Inhimillisyyttä lisäisimme myös kohdistamalla verokevennykset pientä työtuloa saaville ja laskemalla solidaarisuusveron alarajan seitsemänkymmenentuhannen euron vuosituloon. Solidaarisuusveroon emme kohdistaisi verovähennystä. Korottaisimme takuueläkettä ja peruuttaisimme lääkekorvauksiin esitetyt leikkaukset.

Arvoisa puhemies,

Ensi vuonna poliisien määrä uhkaa vähetä yli kaksisataa poliisilla ja seitsemäntuhannen poliisin raja alittua, toisin kuin hallitus lupasi. Esitämme poliisille kahdenkymmenenkahden miljoonan euron lisäystä, josta pääosan osoittaisimme yleiseen poliisitoimintaan ja loput harmaan talouden torjuntaan. Odotamme, että hallitus pitää lupauksensa ja osoittaa poliisille tarvittavat määrärahat esityksemme mukaisesti.

Esitämme myös verohallinnon, tullin, oikeuslaitoksen ja rajavartioston resurssien merkittävää lisäämistä harmaan talouden torjumiseksi ja oikeusvaltion säilyttämiseksi.

Vaadimme, että hallituspuolueet peruvat kaavailemansa muutokset alkoholipolitiikkaan, jotta useampi lapsi saisi elää turvallisen lapsuuden ilman vanhempien päihdeongelmia ja jotta poliisiresurssit riittäisivät myös tavallisten kansalaisten omaisuuteen kohdistuvien rikosten ratkaisemiseen. Kun alkoholimyynnin vapauttamista intoillaan, kannattaa muistaa, että jo nykyisellään poliisiresursseista noin seitsemänkymmentä prosenttia menee alkoholin aiheuttamiin turvallisuusuhkiin. Alkoholihaittojen vaikutus maamme sisäiseen turvallisuuteen on niin valtava, että sitä voi hädin tuskin mainita samassa lauseessa parin viime vuoden aikana paljon puhuttaneen maahanmuuton kanssa.

Arvoisa puhemies,

Vastustamme ammatillisen koulutuksen leikkausten taitamatonta ajoittamista ennen reformilainsäädännön valmistumista ja esitämme niiden perumista. Suomen menestys riippuu – nyt ja tulevaisuudessa – vahvasta osaamisesta. Siksi lisäisimme tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotukia sekä avustuksia vientimarkkinointiin.

Lapsiperheitä muistaisimme pienentämällä perusopetuksen ja varhaiskasvatuksen ryhmäkokoja, perumalla lapsilisiin kohdistuvat leikkaukset sekä tuomalla uuden perheellisten opiskelijoiden kahdensadan euron kuukausittaisen huoltajalisän jokaiselle lapsen huoltajana toimivalle opiskelijalle. Opiskelun ja perheen perustamisen helpottaminen voisi vaikuttaa suotuisasti myös väestökehitykseen.

Varat esitettyihin lisäyksiin ottaisimme sokeriverosta, mietojen alkoholijuomien valmisteverosta, työmarkkinajärjestöjen jäsenmaksun verovähennyksen puolittamisesta sekä tehottomaksi todettujen yritystukien ja yritysten verotukien vähentämisestä.