Kansanedustaja Antero Laukkanen huolissaan päivähoidon tilanteesta

20.9.2018 klo 19:02 Uutiset

– Pahimmillaan 63:a lasta hoitaa kaksi hoitajaa

Kansanedustaja Antero Laukkanen nosti kyselytunnilla esiin päivähoidon kriisiytyneen tilanteen. Yle Svenska uutisoi tällä viikolla helsinkiläisestä päiväkodista, jossa tilanne alkaa työntekijäpulan vuoksi olemaan jo erittäin vakava.

– Virkoja ei saada täytettyä, henkilökuntaa on sairaslomalla, sijaisten saaminen ei ole varmaa. Pahimmillaan kaksi työntekijää oli joutunut vastaamaan 63 lapsen hoidosta, mikä rikkoo jo reippaasti lain asettamat vaatimukset, Laukkanen hämmästelee.
– Tapaus ei ole yksittäinen, vaan kyse on yleisestä ongelmasta. Tällä hallituskaudella on kohdistettu leikkauksia päiväkotien henkilöstömitoituksiin. Vastaavasti myös uusi varhaiskasvatuslaki vaikuttaa henkilöstölle asetettuihin vaatimuksiin.

Ministeri Gran-Laasonen vastasi kysymykseen ja vakuutti tilanteen paranevan uuden varhaiskasvatuslain myötä. Vastaus ei kuitenkaan koskenut akuuttia tilannetta. Antero Laukkanen jatkoi kysymällä mitä aiotaan tehdä päivähoidon palkoille.

– Yksi keskeinen syy alan työntekijäpulaan on alalla vallitseva alhainen palkkataso. Palkka ei vastaa korkeaa koulutusvaatimusta, vaativaa työtä ja työntekijöille tulevia lisävastuita. Palkkaukseen pystytään kuntatasolla vaikuttamaan, mutta koska asiaa ei voida sivuuttaa varhaiskasvatuksen työntekijäpulasta puhuttaessa, kysynkin ministeriltä, näettekö palkkaustason vastaavan ja edistävän tuoreen lakiuudistuksen tavoitteiden saavuttamista. Jos ette, niin aiotteko edistää palkkatason nostoa?

Laukkasen kysymys katsottavissa kohdasta 39:00

https://areena.yle.fi/1-4259910