Essayah ja Östman: ”Hallitus epäonnistui luopuessaan sote-uudistuksen alkuperäisistä tavoitteista”

8.3.2019 klo 10:39 Uutiset

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah toteaa, että hallitus epäonnistui sisällöllisesti ristiriitaisen sote-esityksensä eteenpäin viemisessä.

–  Kristillisdemokraatit nostivat useassa vaiheessa esille hallituksen esityksen ongelmakohdat. Vihdoin hallitus joutui myöntämään tosiasiat. Virhe tapahtui siinä vaiheessa, kun soten alkuperäisistä tavoitteista luovuttiin ja mukaan tuli maakuntarakenne sekä ongelmallinen valinnanvapausmalli. Tosiasioitten tunnustaminen johti hallituksen eroon, Essayah kommentoi.

KD eduskuntaryhmän puheenjohtaja Peter Östman ei näe sote-paketin kaatumista katastrofina. Hallitus yritti viedä uudistusta läpi liian järeänä kokonaisuutena. Uudistamisessa olisi pitänyt keskittyä keskeisiin tavoitteisiin.

– Sote-palvelujen uudistamisessa kyse on ihmisten arjen sujuvuudesta ja turvallisuudesta. On voitava luottaa siihen, että sairastunut pääsee kohtuullisessa ajassa lääkäriin, ja että yksin kotona asuva vanhus ja vammainen henkilö saavat riittävän tuen. Ihmisten pitää saada samantasoiset sosiaali- ja terveyspalvelut asuinpaikasta riippumatta.

Östmanin mukaan monilla alueilla on jo valmisteltu asioita oikeaan suuntaan ja tätä työtä on nyt jatkettava.