Päivi Räsänen JTS-ryhmäpuheessa: Taloudellinen kasvu syntyy yrityksissä ja hyvinvoinnin tulevaisuus rakennetaan perheissä

13.5.2025 klo 14:47 Uutiset

Puoliväliriihessä Kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän tavoitteet lapsiperheiden, omaishoitajien ja saattohoidon turvaamisesta toteutuivat. Omaishoidon tukien alarajoja ja perhehoidon palkkioita korotetaan. Lapsiperheiden verotus kevenee merkittävästi ja nuorten perheiden mahdollisuuksia kodin hankintaan parannetaan. Harrastamisen Suomen malliin saadaan 5 miljoonan euron lisäpanostus.

– Mittavista talouden sopeutuksista huolimatta kotihoidon tuki on turvattu, lapsilisiä on korotettu, perusopetukseen ja oppimisen tukeen on osoitettu lisäresursseja. Lasten ja nuorten terapiatakuu on toteutettu, Räsänen luetteli 7.5. pitämässään ryhmäpuheessa, kun eduskunta keskusteli selonteosta julkisen talouden suunnitelmaksi vuosille 2026–2029.

– Alhaisempi työn verotus jättää enemmän rahaa ihmisten arkeen. Ruoan ja lääkkeiden arvonlisäveron alennus vahvistaa ostovoimaa, ja suhteessa eniten pienituloisten, joilla ruoka ja lääkkeet muodostavat suuremman osuuden kulutusmenoista.

Kasvupaketissa panostetaan mm. tekoälyyn, kotimaiseen ruoantuotantoon, biotalouteen ja ruokavientiin.

***

KD:n ryhmäpuheenvuoro julkisen talouden suunnitelmasta 2026–2029
Päivi Räsänen 7.5.2025

Arvoisa puhemies,

Kestävä Suomi rakentuu nyt ja tulevaisuudessakin kannattavalle työlle ja yritystoiminnalle, osaamiselle ja perheiden hyvinvoinnille. Taloudellinen kasvu syntyy yrityksissä ja hyvinvoinnin tulevaisuus rakennetaan perheissä. Kristillisdemokraattien keskeinen tavoite on, että Suomessa on jatkossakin turvallista tehdä työtä, yrittää, perustaa perhe ja vanheta. Luottamus on peruskallio, jonka varaan tulevaisuuden investoinnit – niin kodeissa kuin yrityksissäkin – voidaan rakentaa.

Puoliväliriiheen käytiin maailmanpoliittisesti haastavissa lähtökohdissa, jotka luovat epävarmuutta globaaleille markkinoille. Tehtyjen päätösten tavoitteena on luoda kasvun edellytyksiä. Laajaa palveluverkkoa ja sosiaaliturvaa tarjoava hyvinvointiyhteiskunta ei pitkällä aikavälillä voi nojautua kasvavaan velkaan velan päälle.

Hallitus on sitoutunut tekemään työnteosta ja yrittämisestä kannattavampaa sekä parantamaan suomalaisten ostovoimaa. Alhaisempi työn verotus jättää enemmän rahaa ihmisten arkeen. Ruoan ja lääkkeiden arvonlisäveron alennus vahvistaa ostovoimaa, ja suhteessa eniten pienituloisten, joilla ruoka ja lääkkeet muodostavat suuremman osuuden kulutusmenoista. Yhteisöveroa alentamalla kannustetaan työhön ja yrittämiseen sekä parannetaan yritystoiminnan kilpailukykyä kansainvälisillä markkinoilla. Ylimmän marginaaliveron maltillistaminen on samaa kokoluokkaa kuin Ruotsin sosiaalidemokraattisen hallituksen toimesta tehty ratkaisu. Naapurimaan esimerkki osoittaa, että tällainen päätös edistää kasvua, vaikkakin pienellä viiveellä.

Näillä toimilla synnytetään vaurautta, joka ylläpitää hyvinvointivaltion rahoituspohjaa. Lisäksi hallitus nostaa perintöveron alarajaa 20 000 eurosta 30 000 euroon. Lahjaveron alaraja nousee samassa yhteydessä 5 000 eurosta 7 500 euroon. Näillä kevennyksillä tunnustetaan ihmisen elämän työtä sukupolvelta toiselle siirtyvänä arvona.

Kasvupakettiin sisältyy lukuisia tulevaisuustoimia: tekoälyn kehityksen tukeminen, kotimaisen ruoantuotannon turvaaminen, panostukset alkutuotantoon, biotalouteen ja ruokavientiin. Rakennamme kasvua koko Suomen alueelle – ei vain suuriin keskuksiin, vaan myös pieniin kuntiin ja maaseudulle.

Eduskuntaryhmämme tavoitteet lapsiperheiden ja omaishoitajien aseman turvaamisesta toteutuivat. Meille oli tärkeää, että sosiaali- ja terveyspalveluihin ei kohdennettu leikkauksia. Omaishoidon tukien alarajoja ja perhehoidon palkkioita korotetaan. Pidän tärkeänä myös riihipäätöstä, jolla varmistetaan, että jokaisella tarvitsevalle tulee lakisääteinen oikeus hyvään saattohoitoon – arvokas elämä viimeisiin hetkiin saakka kuuluu kaikille, asuinpaikasta riippumatta.

Mittavista talouden sopeutuksista huolimatta kotihoidon tuki on turvattu, lapsilisiä on korotettu, perusopetukseen ja oppimisen tukeen on osoitettu lisäresursseja. Lasten ja nuorten terapiatakuu on toteutettu.

Lapsiperheiden verotus kevenee – työtulovähennyksen lapsikorotus nousee 50 eurosta 105 euroon. Asuntolainojen sääntelyn keventäminen helpottaa nuoria perheitä kodin hankinnassa. Harrastamisen Suomen malliin saadaan 5 miljoonan euron lisäpanostus. Valmistavaa koulutusta vahvistetaan oppilaiden kielellisten valmiuksien tukemiseksi.

Näitä viestejä tarvitaan, sillä syntyvyyden romahdusmainen lasku ja väestörakenteen muutos uhkaavat talouden kestävyyttä, työvoiman saatavuutta ja eläkejärjestelmää. Siksi on välttämätöntä edelleen vauhdittaa uusilla toimilla myönteistä väestökehitystä. Myös asennemuutosta tarvitaan. Jokainen vauva on tervetullut ja toivottu. Tarvitaan myös tukea yllätysraskauksissa, jotta yhä useammalle lapselle turvattaisiin oikeus elämään.

Arvoisa puhemies,

Suomi tarvitsee nyt toivoa ja luottamusta. Kristillisdemokraatit näkevät, että päätöksenteon ytimessä tulee olla vahva arvopohja: huolehdimme heikoimmista, tuemme perheitä, lapsia ja nuoria sekä arvostamme rehellistä työtä ja yrittämistä. Terveiden arvojen kalliopohjalle rakennettu yhteiskunta kestää myös maailman myrskyissä.