Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Peter Östmannin puhe KD:n puoluevaltuuston kokouksessa 24.5.2025
Hyvät ystävät,
Puoliväliriihessä teimme kohdennuksia ensisijaisesti sinne, missä arjen paineet ovat suomalaisilla suurimmat. Päätökset eivät ole täydellisiä, mutta niissä näkyy Kristillisdemokraattien pyrkimys vastata haastavimpiin elämäntilanteisiin.
Työn verotus ja lapsiperheet
Kristillisdemokraatit on lasten, nuorten ja perheiden puolue. Hallitus kevensi työn verotusta työtulovähennyksen kautta. Erityisesti lapsiperheille tämä on merkittävä uudistus: työtulovähennyksen lapsikohtainen korotus nousee yhteishuoltajilla 50 eurosta 105 euroon ja yksinhuoltajilla 100 eurosta 210 euroon. Tämä on konkreettinen tuki erityisesti niissä perheissä, joissa jokainen lisäeuro helpottaa tilannetta.Tiedostamme ja ymmärrämme että inflaatio on syönyt monen perheen ostovoimaa, mutta uskomme että järkevillä päätöksillä Suomen talous saadaan vielä uudelleen kasvun tielle.
Omaishoito ja perhehoito
Omaishoitajien työ jää usein piiloon, mutta ilman sitä moni vanhus tai vammainen henkilö ei voisi elää kotona. Hallitus on päättänyt nostaa omaishoidon alinta palkkiotasoa ja vahvistaa perhehoitajien asemaa vuodesta 2026 alkaen 16 miljoonallaeurolla. On tärkeää, että tämä hoivatyö saa vihdoin arvostusta – ei vain sanoissa vaan myös budjetissa.
Koulutus ja nuoret
Saamme opettajilta jatkuvasti viestiä, miten suomalaisten lasten ja nuorten luku- ja kielitaito köyhtyy ja muotoutuu erityisesti älykännyköillä vietetyn ajan seurauksena. Vaikka on hyvä, että suomalaiset nuoret kansainvälistyvät, on sekä kantasuomalaisten että maahanmuuttajaperheiden osattava jatkossakin lukea ja kirjoittaa hyvää suomen tai ruotsin kieltä. Hyvä kielitaito saa aikaan sitoutuneita kansalaisia ja vähentää ulkopuolisen vaikuttamisen mahdollisuuksia. On huomattava, että nykyisessä ajassa suurin kamppailu käydään ihmisten mielissä, ja tässä lapset ja nuoret ovat kaikista haavoittuvaisimmassa asemassa.
Koulutusratkaisuissa huomio kohdistuukin niihin nuoriin, joiden kielitaito ei vielä riitä suomen- tai ruotsinkielisessä opetuksessa pärjäämiseen. S2-opetuksen vaikuttavuutta parannetaan 8 miljoonalla eurolla, jotta tuki kohdistuu sitä eniten tarvitsevilleoppilaille.
Lisäksi valmistavaan opetukseen ohjataan 13,8 miljoonaa euroa vuodesta 2026 alkaen. Tämä mahdollistaa kahden lukuvuoden mittaisen valmistavan opetuksen jatkumisen niille, jotka tarvitsevat pidempää tukea kielitaidossa ja kouluun kiinnittymisessä.
Hallitus myös selvittää mobiililaitteiden käytön rajoituksia kouluissa – selvitys valmistuu vuoden 2026 loppuun mennessä. Tarvittaessa edetään jatkotoimiin, kun perusteet ovat selvillä.
Nuorisotyö ja osallisuus
Olemme tällä viikolla lukeneet ikäviä uutisia koulupuukotuksista ja koulu-uhkauksista eri puolilla Suomea. Moni nuori kokee tällä hetkellä, ettei kuulu suomalaiseen yhteiskuntaan. Osallisuuden lisääminen kaveritoiminnan ja harrastamisen kautta lisää myös nuorten yhteenkuuluvuuden tunnetta.
Harrastamisen Suomen malliin tehdäänkin pysyvä 5 miljoonan euron tasokorotus. Lisäksi nuorisotyötä kouluissa vahvistetaan ja nuorten osallisuutta edistetään ministeriöiden kaikilla toimialoilla. Nuorten palkkaamista helpottavaa mallia valmistellaan kevään 2026 kehysriiheen – tarkoituksena on helpottaa alle 29-vuotiaiden työllistymistä.
Maatalous, metsät ja ilmasto
Ilmastotoimista päätettiin kohdentaa 14,9 miljoonaa euroa maatalouden ja maankäyttösektorin ilmastotoimiin vuosina 2026–2027. Näihin sisältyvät metsätuhojen ennaltaehkäisy, metsälannoituksen edistäminen ja metsäpinta-alan laajentaminen – keinoja, joilla voidaan parantaa sekä hiilinieluja että metsien kestävyyttä. Biokaasuinvestointeja tuetaan ja ravinteiden kierrätystä kehitetään erityisesti Saaristomeren alueella. Ravinnekiertotuki jatkuu ja sitä laajennetaan teknologianeutraaliksi.
Ulko- ja turvallisuuspolitiikka – Gazan ja Israelin tilanne
Tällä viikolla eduskunta ja kansanedustajat ovat olleet suuren paineen alla liittyen Israelin ja palestiinalaisalueiden tilanteeseen. Ulko- ja turvallisuuspolitiikassa on muistettava, että oikeudenmukaisuus ja realismi eivät sulje toisiaan pois. Gazan tilanne on erittäin vakava – mutta on täysin perusteltua todeta, että Hamas ei edusta kaikkia palestiinalaisia eivätkä sen toimet vie aluetta kohti rauhaa. Hamas käyttää siviilejä hyväkseen ja estää myös ulkopuolisen avun perillemenon.
Kristillisdemokraatit ovat järeiden vaikuttamiskampanjoiden keskellä joutuneet jatkuvasti muistuttamaan, että panttivankien vapauttaminen ja avun kohdentaminen riippumattomille tahoilleovat välttämättömiä ehtoja tilanteen ratkaisemiselle. Samalla kun siviilien kärsimys on otettava todesta ja Israelin toimia on käsiteltävä objektiivisesti, emme saa palkita Hamasia heidän harjoittamastaan terrorismista.
On muistettava, että ulkopoliittiset linjaukset ovat luonteeltaan pysyviä. Esimerkiksi Ruotsi, joka on tunnustanut Palestiinan, miettii nyt pitäisikö tunnustaminen vetää pois, koska tilanne on täysin toinen kuin mitä he olivat odottaneet. Kuitenkaan kerran tehtyä valtion tunnustamista ei voi enää perua, vaikka jatkossa Palestiinaa johtaisi esimerkiksi autoritaarinen ja väkivaltainen taho. Nykyisessä tilanteessa Palestiinan valtion tunnustaminen ei ole perusteltua – ei moraalisesti, eikä poliittisesti. Pitkän ajan tavoite on, että Lähi-Idän alueelle saadaan rauha ja ihmisille saadaan palautettua elämä ilman terrorismia tai sen uhkaa, mutta kahden valtion malli ei ole mahdollinen niin kauan kuin Hamas, tai jokin muu ulkovaltojen tukema taho on vallassa palestiinalaisalueilla.
Hyvät ystävät,
Hallituksen puoliväliriihen päätöksissä on varmasti vielä parannettavaa, mutta suunta on oikea. Omaishoitajien asema vahvistuu. Nuoria tuetaan aiempaa enemmän. Verotus kevenee lapsiperheiltä. Maatalous saa välttämätöntä tukea, ja ilmastotoimia tehdään tavalla, joka ei romuta elinkeinoja.
Tarvitsemme jatkossakin harkittuja päätöksiä, sekä pään pitämistä kylmänä erityisesti ulko- ja turvallisuuspoliittisissa päätöksissä. Kristillisdemokraateissa haluamme tehdä myös vastuullista sisäpolitiikkaa, jossa heikoimmassa asemassa olevista pidetään edelleen huolta ja jossa emme anna isompien puolueiden jyrätä – teemme järkevää, maltillista ja arvojemme mukaista, ihmisten kokoista politiikkaa.