Kristillisdemokraatit toivottavat rauhallista joulun aikaa

21.12.2014 klo 18:45 Uutiset

Kristillisdemokraatit toivottavat kaupunginvaltuutettu Kyllikki Malkin sanoilla kaikille siunattua ja rauhallista joulun aikaa.

Lumi vain pöllysi, kun isä lapio pihapolkua savusaunalle. Jouluaattoilta hämärsi. Lunta on tullut paksukerros. Sauna pitää saada lämpimäksi. Pian sen uumeniin juoksevat lapset ja vanhemmat kumisaappaat jaloissaan. Kiuas sihisee mukavasti. Noki tarttuu iholle. Saunavastan tuoksu saa unelmoimaan kesästä.

– Nyt on jouluaatto, intoilee kuopus. Kohta tulee pukki. – Niin, tuleekohan se, tuumailee äiti. Tärkeintä ei ole pukin tulo, vaan se miksi joulua vietetään. – Jeesus on syntynyt, jatkaa esikoinen.

Höyryävät saunojat pinkaisevat polun poikki sisälle tupaan. Tupa tuoksuu pihkakuuselta, lanttulaatikolta, karjanpaistilta, tortuilta, pipareilta. Posket hehkuvat jännityksen tiivistyessä.

– Mikä kumma kolina tuolta kuistilta kuuluu ja mihin se isä meni, ihmettelee lapset.

– Hevosta syöttämään, tuumaa äiti. Ovi aukeaa, harmaa ”vihulaissäkki” työntyy ovesta sisään. Salaperäisen näköinen hahmo seuraa perässä, turkki ja karvahattu nurin käännettynä virkahtaen, onkos täällä kilttejä lapsia.

– Haa isi, et sinä ole joulupukki. Nauru remahtaa ilmoille. Paketit tavoittaa lasten kädet. Tyttö saa punaisen puisen nuken sängyn ja nuken, jolla on siniset silmät. Silmät sulkeutuu ja aukeaa. Pojat saavat puusta tehdyn reen ja puuhevosen. Kuinka suloinen onkaan aattoilta. Aattoilta ilman viinaa. Jouluvirressä kaikuu sanoma enkelten. ”Enkeli taivaan lausui näin, miks hämmästyitte säikähtäin. Mä suuren ilon ilmoitan..Herramme Kristus teille nyt. On tänään tänne syntynyt.”

Hiljaisuus laskeutuu kodin ylle ja tyytyväinen perhe vaipuu yön syleilyyn nenät tuhisten. On Jouluyö.

Haastan sinua isä ja äiti, mummo tai vaari suosimaan joulua ilman päihteitä. Alkoholin käyttö voi lapsen silmissä olla hyvin hämmentävää ja lapsen huoleton juhlatunnelma katoaa. Humalainen aikuinen on lapsen silmin pelottava. Lapsi saattaa tuntea, ettei hänelle ole sijaa aikuisten juhlassa. Kukaan ei halua kokea pelon, häpeän tai turvattomuuden tunnetta.

Joulu on lasten juhla

Jouluaatto on tänä vuonna keskiviikko. Saamme pitkän jakson viettää joulua ja nauttia yhdessäolosta. Sekä aikuiset että lapset odottavat yhteiseltä juhlalta rauhaa, lepoa ja turvallisuutta.

Joulun ensimmäiset lahjat jaetaan jo joulupöydässä. Paras lahja lapselle on, että kuuntelet häntä ja otat hänet huomioon. Vietät aikaa hänen kanssaan jo jouluun valmistautuessasi ja annat hänelle arvokkaan lahjan, turvallista aikaa kanssasi.

Anna lapselle raitis joulu, niin annat myös itsellesi mahdollisuuden hyvään jouluun!

Kyllikki Malkki
kaupunginvaltuutettu, Järvenpää (KD)