Räsänen: Sanan- ja uskonnonvapautta puolustettava myös Suomessa

15.2.2015 klo 18:30 Uutiset

– Kööpenhaminassa tehty terrori-isku on järkyttävä ja tuomittava teko. Osanottoni uhrien omaisille, toteaa sisäministeri Päivi Räsänen Kööpenhaminan tapahtumista.
Räsäsen mukaan Kööpenhaminan isku on askeleen lähempänä meitä ja se noudattaa samaa kaavaa kuin Ranskassa. Ensin isku kohdistuu sanavapautta vastaan ja seuraavaksi juutalaiskohteeseen.

– Kööpenhaminan iskut muistuttavat, että terrorismin ja antisemitismin noustessa Euroopassa on puolustettava sanavapautta ja uskonnonvapautta myös Suomessa. Erityisesti nyt on huolehdittava juutalaisvähemmistön turvallisuudesta.
– Olen ollut iskun johdosta yhteydessä poliisiylijohtaja Mikko Paateroon. Suomen poliisi on korottanut valmiutta erityisesti juutalaiskohteissa. Suomeen kohdistuvaa erityistä uhkaa ei ole tiedossa, mutta ikävä kyllä vastaavaan on varauduttava myös meillä, Räsänen sanoo.
Räsäsen mukaan tärkeintä on ennaltaehkäistä terroritekoja.
– Olemme tehneet hallituksessa oikeita päätöksiä, kun terrorismin vastaista lainsäädäntöä on tehostettu tällä kaudella. Poliisi on saanut mahdollisuuden tarkistaa matkustajarekisterit ja terrorismin kriminalisointia on tiukennettu muun muassa koulutukseen osallistumisen ja valmistelujen osalta.
– Esityksestäni poliisille lisättiin tämän vuoden budjettiin kolme miljoonaa euroa terrorismin torjuntaan. Näillä varoilla uusitaan poliisin kalustoa ja varusteita, joita tarvitaan vaativissa erityistilanteissa, sekä sijoitettiin Suojelupoliisin yhdysmies Turkkiin. Lisätalousarviossa myönnettiin 100 000 euron avustus Helsingin juutalaisen seurakunnan turvajärjestelyihin, toteaa Räsänen.