Essayah ja Laukkanen Hyvinkäällä: Hallituksen leikkauspolitiikka lisää turvattomuutta

9.3.2016 klo 18:56 Uutiset

Hyvinkäällä KD:n turvallisuusillassa puhuneen kansanedustaja Antero Laukkasen mielestä hallituksen esitykset vaarantavat kansalaisten oikeusturvan.
– Tuomioistuinmaksujen korotukset, valitusoikeuden rajoittaminen ja sakkomaksujen korotukset valtion kassan tilkitsemiseksi murtavat kansan uskoa oikeuslaitoksen toimivuuteen.
– Jos raha valitaan oikeuslaitoksen ohjaimeksi, niin silloinhan pitäisi muuttaa kaikki vankeustuomiot sakkorangaistuksi, silloin valtion kassaan tulisi rahaa ja vankilakulut lakkaisivat kokonaan.

Laukkanen muistutti, että suomalaisen yhteiskunnan oikeusvaltiokäsitys rakentuu oikeuslaitoksen riippumattomuudelle.
– Oikeuslaitosta tulee pitää yhteiskunnan kaikkia osapuolia palvelevana peruspalveluna. Hallituksen ja eduskunnan tulee huolehtia siitä, että rikolliset saavat tuomionsa, syyttömät vapautetaan syytteistään ja kansalaisilla on todellinen mahdollisuus hakea ratkaisua ongelmiinsa myös oikeusteitse ilman kohtuutonta viivettä ja epäilyä tutkinnan puutteista, Laukkanen sanoo.

KD:n puheenjohtaja Sari Essayah totesi, ettei poliisien määrää ei ole mahdollista vähentää, sillä työtehtävät ovat muuttuneet yhä vaativammiksi.
– Turvapaikanhakijoiden runsas määrä ja levottomuudet vastaanottokeskuksissa, kasvanut terrorin uhka sekä muut kasainvälisen rikollisuuden muodot vievät poliisin resursseja yhä enemmän. Hallitus ei kuitenkaan ole esittänyt uskottavaa suunnitelmaa poliisivajeen kuromiseksi umpeen tulevina vuosina. Tämä tarkoittaa turvattomuuden lisääntymistä entisestään.
– Olen huolestunut tiedoista, että Poliisihallitus on pakotettu laskevien määrärahakehysten vuoksi suunnittelemaan poliisien määrän rajua vähentämistä lähivuosina. Vuoteen 2020 mennessä määrää vähenisi jopa 880 poliisilla, ellei uusia määrärahapäätöksiä tehdä, Essayah totesi.