Laukkanen: Verovalvontaa tehostettava – tarkastajat tienaavat palkkansa monin kerroin takaisin

16.4.2016 klo 11:01 Uutiset

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Antero Laukkanen vaatii hallitukselta toimenpiteitä verovalvonnan tehostamiseksi.

– Verotarkastukset parantavat rehellisen yritystoiminnan edellytyksiä ja sitä kautta työllisyyttä. Verovalvonta estää yhteiskunnallisten tukien väärinkäyttöä ja kansainvälistä veronkiertoa. Lisäpanostuksilla, toimintaa helpottavilla lainsäädäntömuutoksilla ja tarkastustoiminnan aktiivisella kehittämisellä saadaan moninkertainen tuotto lisääntyvien verotulojen muodossa. Viime vuoden tilastojen mukaan jokainen Tullin yritystarkastaja tienasi palkkansa 11-kertaisesti ja verotarkastajakin moninkertaisesti. On vaikea käsittää, miksi näitä resursseja ei lisätä, Laukkanen ihmetteli.

KD:n Uudenmaan piirin kevätkokouksessa Keravalla puhunut Laukkanen muistutti, että hallituksen avainministerit ovat tuominneet veronkierron kovin sanankääntein, mutta hallituksen teot ovat tähän asti olleet päinvastaisia. Verohallituksella on vain 15 verotarkastajaa kansainvälisen veronkierron tutkimiseen.

– KD esitti syksyllä vaihtoehtobudjetissaan 10 miljoonan euron panostusta verohallintoon erityisesti verotarkastajien palkkaamiseksi. Hallituspuolueiden edustajat äänestivät kuitenkin esityksen nurin.

– KD toimii rakentavana oppositiopuolueena – emme esitä vain kritiikkiä, vaan tuomme yleensä aina vaihtoehtoisen mallin. Olemme esittäneet oman kannustavan perusturvan mallin vaihtoehdoksi perustulomalleille. Mallissa nykyiset tuet koordinoidaan palkan ja verotuksen kanssa ja yhdistetään yhdeksi tueksi, joka määräytyy kotitalouden tilanteen mukaan ja vähenee ilman kynnyksiä tulojen kasvaessa. Siinä työnteko on aina kannattavaa.
Olemme myös esittäneet KD:n kannustavan opintotukimallin, joka mahdollistaa ripeän opiskelun jopa pelkällä opintotuella ilman lainaa. Opintorahaa maksettaisiin kertyvien opintopisteiden mukaan, Laukkanen kertoi.