Östman: Hallituksen kuopattava liikenneväyläyhtiöhanke välittömästi

19.1.2017 klo 19:49 Uutiset

KD:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Peter Östman vaatii, että hallitus luopuu selkeäsanaisesti kaavaillusta liikenneverkon yhtiöittämisestä. Östmanin mukaan hankkeesta tulee luopua, sen ollessa käytännössä toteuttamiskelvoton ja koska asian pidempi vatvominen aiheuttaisi vain merkittävää markkinahaittaa autoalalla. Pahimmillaan autokauppa voi pysähtyä kokonaan alkukevääksi.

– Kokoomus ja Perussuomalaiset ovat jo antaneet ymmärtää, etteivät he tule tukemaan hanketta. Olisi vastuutonta pitää ihmisiä epätietoisuuden vallassa huhtikuun kehysriiheen asti tai jopa syksyn eduskuntakäsittelyyn, toteaa Peter Östman.

Ministeri Bernerin torstaina pitämä tiedotustilaisuus liikenneväyläyhtiöstä ei hälventänyt hankkeen ympärillä olleita huolia. Yhtiöittämisen tuomat edut nykytilanteeseen verrattuna ovat yhä hämärän peitossa. Seurantalaitteiden käyttöä ei myöskään ole suljettu pois, vaikka niiden käyttö perustuisikin aluksi vapaaehtoisuuteen. Suurimpana ongelmana Östman pitää kuitenkin teiden käyttäjien kokonaiskulujen nousua. Käytännössä hyötyjiä uudessa järjestelmässä olisivat vain usein uuteen autoon vaihtavat ja heidänkin etunsa häviäisi ainakin alkuvaiheessa vaihtoautojen hinnan romahtaessa. Uusien käyttömaksujen keräämisen ulkoistaminen yksityisille yrityksille kuulostaa samoin erikoiselta.

– Olisi täysin vastuutonta luoda mahdollinen rahastusautomaatti yksityisille yrityksille. Carunasta olisi pitänyt oppia jotain, sanoo Östman.