Östman: Osinkoverotusta ei voi kiristää – yritysverotusta on kehitettävä kannustavaksi

10.2.2017 klo 10:33 Uutiset

Kristillisdemokraattien eduskuntaryhmän puheenjohtaja Peter Östman ei hyväksy yritysverotusta kehittämään asetetun työryhmän johtopäätöstä, että Suomen yritysverotus ei kaipaa muutoksia. Työryhmän mukaan Suomen järjestelmä on jo nyt riittävän kilpailukykyinen.

– Ihmettelen, mikä oikein on tällainen työryhmä, joka toteaa, että mitään ei tarvitse tehdä. Onko maailma tullut valmiiksi? Kun yrittäjiltä kysytään, näin ei todellakaan ole, Östman sanoo.

Samaan hengenvetoon työryhmä olisi silti kiristämässä osinkoverotusta ja muuttamassa ansiotuloveroa. Valtiovarainministeriön verotyöryhmän mukaan nykyinen osinkoverotus ei kannusta kasvuun.

– Aivan käsittämätön väite, toteaa Östman. Nykyisellä mallilla lievennetään osakeyhtiöiden kahdenkertaista verotusta. Se myös kannustaa pk-yrityksiä vahvistamaan omavaraisuuttaan. Siksi osinkoverotukseen ehdotettuja kiristyksiä ei pidä missään nimessä toteuttaa.

– Työryhmän näkemykset ovat minulle suuri pettymys. KD:n ajamat työllisyyttä ja kasvua lisäävät verokannustimet eivät näytä tämän hallituksen aikana nyt etenevän. Herää kysymys, onko työryhmän kokoonpano kohdallaan ja onko siellä ollut riittävästi asiantuntemusta, Östman pohtii.

Valtiovarainministeriön tiedote kertoo, että työryhmän mukaan yritysten verotettavan tulon laskentasäännöksiin ei kaipaa muutoksia. Raportissa suhtaudutaan kielteisesti Ruotsissa ja Virossa käytössä oleviin verokannustimiin. Esimerkiksi tutkimus- ja kehittämistoiminnan verokannustimen sekä tuloksentasausvarauksen tai investointivarauksen käyttöönottoon työryhmä suhtautuu kielteisesti.

– Verokannustimilla voidaan vahvistaa pienten osakeyhtiöiden kestävyyttä talouskriiseissä sekä lisätä investointihalukkuutta talouskriisien jälkeen. Nämä toimenpiteet auttavat kansantaloutta toipumaan matalasuhdanteista ja työllisyyttä nousuun. Mielestäni juuri nyt on oikea aika näille uudistuksille, Östman sanoo.