Uudenmaan piiri ehdottaa maakuntavaalien siirtämistä eduskuntavaalien yhteyteen

21.4.2017 klo 22:01 Uutiset

Kehyskuntien asema on turvattava maakuntauudistuksessa. Jos maakuntauudistus toteutuu suunniteltuna, on maakuntavaltuustossa kaikkien kuntien äänen voitava kuulua. Ei voi olla niin, että vain suurilla kaupungeilla on edustus uudessa valtuustossa. Muutoin syntyy niin iso demokratiavaje, että tulevat sukupolvet eivät anna sitä koskaan anteeksi.

Koko maakunnan laajuinen vaali suosii suurten kaupunkien ja keskusten ehdokkaita, joista usein valitaan myös kansanedustajat.

Ei ole hyvä tilanne, jos uusi maakuntavaltuusto koostuu pääosin ammattipoliitikoista. He ovat kenties jo kansanedustajia, myös jo kunnanvaltuutettuja ja vielä lisäksi maakuntavaltuutettuja. Ei ole hyvä sekään, jos ammattimaisesti kuntahallinnossa toimivat johtavat virkamiehet voivat olla ehdolla, jolloin he istuvina virkamiehinä muodostaisivat osan maakuntavaltuustosta. Kansan riveistä pitää olla mahdollisuus nousta maakuntavaltuustoon.

Maakuntauudistuksen lainsäädäntö on vielä pahasti kesken. Siksi maakuntavaalien järjestäminen erittäin pikaisella aikataululla presidentinvaalien yhteydessä olisi vaativa ponnistus. Kristillisdemokraattien Uudennmaan piirin kevätkokous ehdottaa, että vaalien aikataulu harkitaan uudelleen ja ne siirretään seuraavien eduskuntavaalien yhteyteen.

KD:n Uudenmaan piirin kevätkokous pidettiin 21.4.2017 Lohjan kaupungintalolla. Kuvassa vasemmalta: kansanedustaja Antero Laukkanen, piirin pj Pentti J. Rönkkö, Lohjan varavaltuutettu Seppo Pesonen ja piirisihteeri Aira Sundbäck.