Tanus vaatii hallituksen ilmastopolitiikalta käytännön tekoja

27.9.2017 klo 14:54 Uutiset

– Kestävän kehityksen haasteet on muutettava kestävän, työllistävän kasvun mahdollisuuksiksi, vaati kansanedustaja Sari Tanus Kristillisdemokraattien ryhmäpuheenvuorossa. Tanuksen mukaan tämä tarkoittaa muun muassa ympäristöliiketoiminnan (cleanteckin), bio- ja kiertotalouden sekä erilaisten ekosysteemipalvelujen määrätietoista ja pitkäjänteistä kehittämistä. Eduskunta keskustelee parhaillaan hallituksen ilmastopoliittisesta selonteosta.

Tanuksen mukaan kotitaloudet on saatava vahvemmin mukaan energiamuutokseen.
– On muistettava, että kotitalouksissa on merkittävä energiansäästö – ja tehokkuuspotentiaali.  Kuluttajalähtöisten mahdollisuuksien hyödyntäminen edellyttää kuitenkin älykkään sähköverkon ja energiajärjestelmän määrätietoista kehittämistä sekä kuluttajien tarpeita ja uusia käyttökulttuureita ymmärtävää palvelumuotoilua. Ratkaisut on tehtävä kuluttajalähtöisesti.
– Tieliikenteen päästöjen vähentämiseksi yhtenä tavoitteena on edistää biokaasun tuotantoa ja käyttöä. Tästä KD on tehnyt useita aloitteita. Myös työkoneissa toivotaan biokaasua käyttövoimaksi, mikä edellyttää satoja biokaasulaitoksia maatiloille.

Tanus muistutti, että siirryttäessä laajalti biomateriaaleihin on samalla huolehdittava metsien ja merien biodiversiteettistä, ruokaturvasta ja luonnon monimuotoisuudesta.