KD kansanedustajat tyrmistyneitä – epäselvä alkoholiesitys keskusteltiin yön pimeinä tunteina

15.12.2017 klo 13:13 Uutiset

Etenkin hallituksen toimet alkoholin etämyyntiä koskevasta kirjauksesta saivat KD:n kansanedustajilta ankaraa kritiikkiä torstai-perjantaiyönä käydyssä alkoholilain käsittelyssä. KD:n kaikki viisi kansanedustajaa osallistuivat aktiivisesti torstain myöhäisillan ja yön debattiin. Viimeiset poistuivat täysistuntosalista kello kolmen aikoihin. KD esitti useita muutoksia hallituksen esitykseen nähden.

Nelosolut tulee ruokakauppoihin. Kaupassa myytävien juomien korkein alkoholiprosentti nousee 5,5:een. Nykyinen prosentti on 4,7. Eduskunta päätti asiasta äsken äänin 98-94. KD eduskuntaryhmä oli sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietinnön takana, eikä olisi halunnut nostaa prosenttirajoja.

– Epäselvä esitys alkoholin etämyynnistä runnottiin läpi ilman lausuntokierrosta ja ilman asiallista valiokuntakäsittelyä. Hallituspuolueet sysäävät eduskunnan lainsäädäntövastuuta oikeusistuimelle, kun eivät itse suostu linjaamaan asiaa selkeästi. Mikäli alkoholin etämyynti todetaan oikeusistuimissa lailliseksi, tämä alkoholipolitiikan muutos on dramaattisempi kuin mikään muu nyt tehdyistä muutoksista alkoholilakiin. Käytännössä se on tuhoisa sekä kansanterveyslähtöiselle alkoholipolitiikalle että kotimaisille tuottajille, Päivi Räsänen sanoo.

Alkoholin etämyynti on tuhoisaa sekä kansanterveyslähtöiselle alkoholipolitiikalle että kotimaisille tuottajille.

– Jos etämyynti toteutuu, rahat alkoholimyynnistä menevät jatkossa yhä enemmän ulkomaille. Etämyyntiä harjoittavista yhtiöistä 95 % ei hoida verovelvoitteitaan Suomeen, eli etämyynnin myötä hallitus mahdollistaa myös laajan veronkierron, Räsänen muistuttaa.

Eduskunta käsitteli alkoholilain sisältöä torstaina kyselytunnista alkaneessa istunnossa. Keskustelu jatkui perjantain puolelle kolmeen saakka. Kansanedustajat saivat alkoholilain parisataasivuisen mietinnön käsiinsä vasta, kun istunto oli jo käynnissä. Lain käsittely sosiaali- ja terveysvaliokunnassa on myös herättänyt paljon kritiikkiä. Etämyyntiä koskevat epäselvyydet nousivat esille vasta viikko sitten valiokuntakäsittelyn yhteydessä. Opposition vaatimuksista huolimatta valiokunta ei kuullut aiheesta lainkaan asiantuntijoita eikä siitä saatu edes kirjallisia lausuntoja, koska hallituspuolueiden edustajat eivät sitä hyväksyneet.

–  Etämyynnin mahdollinen vapautus ei ollut lausunnoilla olevassa lakiluonnoksessa eikä asiaa käsitelty lähetekeskustelussa. Vaikka kyseessä on merkittävä alkoholipoliittinen linjamuutos, vaikuttaa siltä, että koko asia on yritetty piilottaa laajan lakipaketin sisälle. Hallituksen esityksestä oli vain hävinnyt etämyyntiä koskeva pykälä, joka oli vielä paikoillaan lausunnoille lähteneessä lakiluonnoksessa, Sosiaali- ja terveysvaliokunnassa varajäsenenä työskentelevä Sari Tanus totesi.

– Ei ole mitään sellaista syytä, että lakiesitys piti viedä läpi yön pimeinä tunteina, vai oliko? Räsänen kysyi. Hän ja Tanus ehdottivat torstai-illan käsittelyssä asian pöydällejättämistä perjantaiaamupäivän istuntoon, jotta kansanedustajat olisivat ehtineet edes lukea läpi Sosiaali- ja terveysvaliokunnan 200-sivuisen mietinnön. Nyt aikaa lukemiselle ennen käsittelyä jäi minimaalisesti kun käsittely aloitettiin hyvin nopeasti ja suorastaan eduskunnan työjärjestyksen vastaisesti.

KD eduskuntaryhmän tekemät muutosesitykset alkoholilain sisältöön:

– Tuimme opposition yhteistä kantaa alkoholin etämyynnin kieltämisestä.

– Esitimme vähittäismyynnissä olevien alkoholijuomien prosenttirajaksi 3,5% nykyisen 4,7% sijaan.

– Esitimme, että valmistustavan vapautuksesta vähittäismyynnissä luovutaan, eli ns. limuviinan myymisestä kaupoissa ja kioskeissa.

– Esitimme, että alaikäinen ei jatkossakaan voisi toimia tarjoilijana anniskelualueella.

– Esitimme, että anniskeluaikojen jatkamisesta klo 4.00 saakka luovuttaisiin.

– Esitimme, että anniskelupaikoissa on oltava tarjolla kattava valikoima alkoholittomia juomavaihtoehtoja.