Työttömyysturvan ongelmat korjattava

18.1.2018 klo 16:32 Uutiset

Sari Essayah vaatii hallitusta korjaamaan työttömyysturvan rakenteellisia ongelmia, mitkä käytännössä estävät lyhyiden työsuhteiden vastaanottamista pidemmän työttömyysjakson aikana.

Rangaistustoimien käyttöönoton sijaan hallituksen tulisi pyrkiä poistamaan olemassa olevia käytännön esteitä, Essayah toteaa viitaten hallituksen aktiivimalliin.

Mikäli työtön ilmoittaa tekevänsä töitä tiettyinä päivinä työttömyysjakson aikana, tulee hänen toimittaa palkkatodistukset työttömyyskassalle. Ilman palkkatodistusta työttömyysturvaa ei makseta. Usein lyhytaikaisesta keikkatyöstä ei kuitenkaan makseta palkkaa välittömästi vaan palkkaa ja tarvittavaa palkkatodistusta voi joutua odottamaan pitkään.

On ollut tapauksia missä sijaisuuksia tehnyt henkilö on saanut palkan työstään vasta kolme kuukautta lyhyen osa-aikatyön suorittamisen jälkeen.

Aktiivimallin mukaan työttömiä kuitenkin ruvetaan rankaisemaan pienentämällä työttömyysturvaa, mikäli he eivät ota vastaan lyhyitä osa-aikaisia työsuhteita. Rankaisemisen sijaan kaikkea työn vastaanottamista tulee helpottaa niin, ettei työttömyysturvaa menetä tai sen saamista joudu odottamaan kohtuuttoman kauan. Essayah jätti aiheesta kirjallisen kysymyksen hallitukselle tänään.