Essayah: Sosiaalitukien Bermudan kolmiosta vaikea päästä pois

27.1.2018 klo 12:07 Uutiset

 

Essayah`n mielestä työttömyysturvan aktiivimalli voi jopa heikentää pitkäaikaistyöttömän mahdollisuuksia työllistyä, sillä se ajaa ihmisiä toimeentulotuelle.

– Toimeentulotuelta on työttömyysetuutta vaikeampi työllistyä, sillä jokainen hankittu euro vähentää suoraan tuen määrää. Toimeentulotuki, asumistuki ja ehkäisevä toimeentulotuki muodostavat sellaisen ”Bermudan kolmion”, että sieltä ei ihminen löydä tietään ulos, Essayah toteaa KD:n Pohjois-Karjalan piirin piirihallituksessa Liperissä.

Ratkaisuksi Sari Essayah ehdottaa sosiaaliturvan kokonaisuudistusta kannustavan perusturvan mallilla. Malli huomioi myös käynnissä olevan työnmurroksen ja vahvistaa pätkätyöläisten, yksinyrittäjien tai aloittelevien yrittäjien sosiaaliturvaa.

– Kristillisdemokraatit eivät kannata hallituksen aktiivimallia, mutta tahtovat aktivoida työttömiä purkamalla työttömyysturvan rakenteellisia ongelmia ja tekemällä työnteosta kannattavaa.

Toimeentulotuki, asumistuki ja ehkäisevä toimeentulotuki muodostavat sellaisen ”Bermudan kolmion”, että sieltä ei ihminen löydä tietään ulos, Essayah toteaa.

– Tällä hetkellä sosiaaliturva ja työnteko ovat heikosti yhdistettävissä. Työjaksoja tehnyt työtön voi esimerkiksi joutua taloudellisiin hankaluuksiin, sillä tuki voidaan katkaista, mikäli palkkatodistuksen toimittaminen työttömyyskassalle viivästyy, Essayah kertoo.

– Rankaisemisen sijaan kaikkea työn vastaanottamista on helpotettava niin, ettei työttömyysturvaa menetä tai sen saamista joudu odottamaan kohtuuttoman kauan. Paras on, jos järjestelmä on jo lähtökohtaisesti sellainen, että työnteko ja sosiaaliturva yhdistyvät sujuvasti, Essayah sanoo.