Östman tyrmää Vihreiden esityksen kansallisten maataloustukien leikkauksista

29.5.2018 klo 12:48 Uutiset

Kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja, kansanedustaja Peter Östman tyrmää Vihreiden esityksen kansallisten maataloustukien leikkaamisesta.

Maatalouden tuotantokustannukset ovat Suomessa selvästi suuremmat kuin markkinoilta saadut tuotot. Puheilla kansallisten tukien leikkaamisesta, samaan aikaan kun joudutaan varautumaan EU-tukitasojen alentumiseen seuraavalla kehyskaudella, saadaan kyllä tehokkaasti romutettua tulevaisuuden uskoa maatalousyrittämiseen. Jos sääolot jatkuvat näin poikkeuksellisina, kotimaisen maatalouden ahdinko syvenee ilman maataloustukien leikkauksiakin.

EU-komission laskelmien mukaan suomalainen maanviljelijä joutuu käyttämään 1,32 euroa rahaa jokaista markkinoilta tienaamaansa euroa kohti. EU-maiden keskiarvo on 91 senttiä. Pohjois-Euroopan maista halvimmalla ruokaa tuotetaan Puolassa, jossa markkinoilta saa euron 89 sentillä.

Vai onko todellakin niin, että kotimainen, lähellä tuotettu ruoka ei ole Vihreille arvo.

Poikkeuksellisen kuivan kevätkesän vuoksi on tulossa jälleen heikko satovuosi. Tuntuu, että Vihreillä ei ole minkäänlaista realistista käsitystä viljelijöiden arjesta ja tuotannon olemattomasta kannattavuudesta. Vai onko todellakin niin, että kotimainen, lähellä tuotettu ruoka ei ole Vihreille arvo.

Kristillisdemokraattien selkeänä tavoitteena on, että Suomessa pellot säilyvät viljeltyinä ja alkutuottajat myös saavat työstään ansaitsemansa palkan. Mikäli näin ei ole, yhä useampi maatalousyrittäjä luopuu toiminnastaan, eivätkä uudet sukupolvet enää ole valmiita jatkamaan perhetilojen toimintaa. Lakkautettuja tiloja ja alas ajettua elintarviketuotantoa ei hetkessä nosteta jaloilleen. On varottava tuudittautumasta sen varaan, että saamme hankittua kohtuuhintaisia elintarvikkeita ulkomailta kaikissa tilanteissa.

Östman uskoo, että puhtaan ruoan ja uudenlaisten elintarviketuotteiden mahdollisuudet maailmanvalloitukseen ovat huomattavat.

Suomalaisten elintarvikkeiden kehittämistä ja vientimahdollisuuksia tulee edistää. Kaikille elintarvikeketjun toimijoille turvataan oikeudenmukainen osuus lopputuotteen arvosta. Tällä hetkellä alkutuottajien osuus siitä, on kohtuuttoman pieni ja pahentanut tukiriippuvuutta.

Vihreiden tavoitteet ilmenevät ensivaalikauden tavoiteohjelmaluonnoksesta, joka on tarkoitus hyväksyä kesäkuun puoluekokouksessa Vantaalla. Kansallisia tukia leikkaamalla vähennettäisiin vihreiden mukaan suomalaisen maataloustuotannon tukiriippuvuutta.

Vihreiden tavoiteohjelman mukaan kansallisten tukien sijaan tiloille pitäisi maksaa niiden tuottamista ekosysteemipalveluista, kuten hiilen sidonnasta, ravinteiden kierrätyksestä ja tuotantoeläinten hyvinvoinnista. Ohjelma on tarkoitus hyväksyä kesäkuun puoluekokouksessa.