Lapsiperheet ja eläkeläiset huomioitava budjetissa

18.8.2018 klo 13:26 Kannanotot

KD puoluehallitus
Kannanotto 18.8.2018

Lapsiperheet ja eläkeläiset huomioitava budjetissa

Kristillisdemokraattien puoluehallitus vaatii hallitukselta toimia lapsiperheiden tukemiseksi tulevassa budjettiriihessä. Hallitus kaavailee työn verotuksen kiristymisen estämistä 300 miljoonalla eurolla, mutta on unohtanut kokonaan lapsiperheet ja eläkeläiset.

KD muistuttaa, että hallitus on tällä kaudella jäädyttänyt perusturvaetuudet ja perhetuet. Talous ja työllisyys ovat kääntyneet nousuun, mutta erityisesti pienituloisimpia eläkeläisiä ja monilapsisia perheitä kurittavat säästötoimet ovat yhä voimassa. Hallitus on heikentänyt päivähoidon laatua ja kasvattanut lasten ryhmäkokoja. Perheiden taloudellinen epävarmuus ja heikentyneet palvelut vaikuttavat myös osaltaan syntyvyyden laskuun.

Indeksijäädytysten kompensaation lisäksi kristillisdemokraatit pitävät tärkeänä, että ansiotuloverotuksen lapsivähennys palautetaan ja lapsilisiä korotetaan. Kansaneläkkeisiin tarvitaan myös tasokorotus pienimpien eläkkeiden korottamiseksi.

Pohdinta ei riitä – maatalous tarvitsee tukea nyt

KD:n puoluehallitus pitää välttämättömänä, että hallitus budjettiriihessä tekee riittävät kriisipäätökset satovahingoista kärsivien maataloustuottajien tilanteen helpottamiseksi. Satovahinkojen korjaamiseksi tarvitaan tukea heti alkusyksyllä. Ruotsin hallitus on jo tarttunut toimeen esitellessään 116 miljoonan euron kriisipaketin maataloudelle kuivuudesta johtuvien menetysten korvaamiseksi. Suomen tulee vatuloinnin sijaan tarttua toimeen ja seurata naapurimaan esimerkkiä.

Pidemmän aikavälin ratkaisuna viljelijöiden satovahinkovakuutusten rakennetta tulee muuttaa niin, että viljelijöiden avuksi myös elintarviketeollisuus ja vähittäiskauppa velvoitetaan osallistumaan rahaston kautta vakuutusmaksujen maksamiseen.

KD:n puoluehallitus kokoontui lauantaina 18.8. Helsingissä.