KD:lta 42 talousarvioaloitetta – lapset ja ikäihmiset huomioitava budjettikäsittelyssä

28.9.2018 klo 08:51 Uutiset

Kristillisdemokraattinen eduskuntaryhmä on jättänyt 42 talousarvioaloitetta ensi vuoden talousarvioon. Aloitteissa nousee esiin erityisesti puolueen huoli lapsiperheistä ja ikäihmisistä. Lisäksi kristillisdemokraatit haluavat enemmän panostuksia muun muassa koulutukseen, tutkimukseen ja kehitykseen, yrittäjyyden tukemiseen sekä luonnonvara- ja biotalouden kehittämiseen.

– Lapsiperheet ovat olleet tällä kaudella hallituksen säästötoimien maksumiehinä. Syntyvyys pienenee vuosi vuodelta ja lapsiperheet ovat huolissaan tulevaisuudesta. Lapsiperheitä tukeaksemme haluamme muun muassa palauttaa lapsivähennyksen, korottaa lapsilisiä sekä pienentää varhaiskasvatuksen ja peruskoulun ryhmäkokoja, sanoo ryhmän puheenjohtaja Peter Östman.

KD eduskuntaryhmä haluaa luoda myös kertaluonteisen 1000 euron vauvarahan kaikille perheille, jotka saavat lapsen. Kaikkein pienempien eläkkeiden varassa elävien eläkeläisten asemaa parannettaisiin korottamalla kansaneläkettä ja takuueläkettä sekä keventämällä eläkkeiden verotusta. Eduskuntaryhmä panostaisi merkittävästi saattohoidon tasoon ja esittää rahoitusta 1000 uuden hoitajan palkkaamiseen vanhustenhoidossa.

KD eduskuntaryhmä julkistaa myöhemmin syksyllä oman vaihtoehtobudjettinsa, jossa kerrotaan, miten esitetyt panostukset rahoitetaan.