Kristillisdemokraatit: Maataloutta ei saa unohtaa hallitusneuvotteluissa

27.4.2019 klo 11:07 Uutiset

Kristillisdemokraatit ovat huolissaan maatalouden kannattavuudesta.  Hallitustunnustelija Antti Rinteen kysymyksissä ei kysytty puolueiden maatalouslinjauksia. Maataloutta ei saa unohtaa hallitusneuvotteluissa.

On erittäin tärkeää, että puolueet sitoutuvat maatalouden kannattavuuden parantamiseen tulevalla hallituskaudella. Tilojen jatkuvuus on varmistettava ja tuottajan on saatava työstään ansaitsemansa palkka. Valtion on tultava takauksin tilojen avuksi; kyse on huoltovarmuudesta ja omavaraisuuden parantamisesta. Suomessa on säilytettävä pellot viljeltyinä, satsattava maatalouden kannattavuuteen ja ekologisuuteen ja panostettava alan tutkimukseen sekä tuotekehitykseen.

Kotimainen ruoantuotanto oli merkittävä vaalikeskustelujen aihe ilmastonmuutoksen näkökulmasta, eikä sitä pidä unohtaa vaalien jälkeen. Maatalous kärsii suoraan sään ääri-ilmiöistä, kuten viime kesän kuivuudesta. Myös elintarviketeollisuus ja vähittäiskauppa pitää velvoittaa osallistumaan esimerkiksi rahaston kautta satovahinkovakuutusten maksamiseen ja kantamaan siten osansa sääriskistä. EU:n puheenjohtajakaudella Suomen on vaikutettava aktiivisesti EU:n maatalouspolitiikan kehitykseen. Pitää varmistaa, että Suomen pohjoiset erityisolot huomioidaan ja rahoitus turvataan tulevalla rahoituskaudella. On tärkeää että ympäristötukijärjestelmä on ympäristöhyötyjen kannalta tehokas eikä lisää byrokratiaa.