Östmanilta keskustelualoite maatalouden kriisistä: ”Ukrainan sodan myötä maatalouden kriisin ratkaiseminen entistäkin kriittisempää”

25.2.2022 klo 11:56 Uutiset

Kansanedustaja Peter Östman on jättänyt 24.2. keskustelualoitteen, jolla hän esittää eduskunnalle ajankohtaiskeskustelua maatalouden kriisistä. Aloitteen on allekirjoittanut Östmanin lisäksi 42 kansanedustajaa kuudesta eri eduskuntaryhmästä.

Ukrainan sodan alettua Östman näkee toimet maatalouden kriisin ratkaisemiseksi entistäkin kiireellisempinä. Ukraina ja Venäjä kuuluvat maailman merkittävimpiin viljantuottajamaihin, ja kriisi tulee todennäköisesti aiheuttamaan toimitushäiriöitä ja sotkemaan myös Euroopan ruokamarkkinoita.

– Nyt jos koskaan on keskusteltava vakavasti Suomen maatalouden tilanteesta ja tehtävä ripeitä toimia sen pelastamiseksi. Kustannuskriisi jo itsessään olisi syy vakavaan keskusteluun, mutta erityisesti Euroopassa alkaneiden sotatoimien myötä pitäisi olla kaikille päivänselvää, ettei kotimaisen ruoantuotannon saa antaa romahtaa. Suomella ei ole varaa maatilojen konkurssiaaltoon, Östman sanoo.

Östmanin mukaan asiasta olisi voinut tehdä myös välikysymyksen, mutta maatalouden vakava tilanne vaatii nyt yhteistä tahtotilaa ja valmiutta toimiin yli hallitus- ja oppositiorajojen.

– Olen iloinen, että allekirjoittajia löytyi istuntosalin eri laidoilta. Kaikki me tarvitsemme ruokaa. Kotimainen ruoantuotanto on keskeinen osa itsenäisen valtion kriisinkestävyyttä, jota on nyt vahvistettava kaikin mahdollisin tavoin.

Linkki keskustelualoitteeseen eduskunnan verkkosivuilla