Östman: ”De ukrainska säsongarbetarnas pensioner får inte fastna hos de finländska pensionsfonderna”

5.4.2022 klo 17:27 Nyheter

Peter Östman, riksdagsledamot och 1. vice ordförande för Kristdemokraterna har tillsammans med de andra KD-riksdagsledamöterna lämnat in ett skriftligt spörsmål gällande ukrainska arbetares pensionsavgifter i Finland. Varje år arbetar flera tusen ukrainska säsongsarbetare i Finland. I normal ordning är det obligatoriskt för arbetsgivaren att betala arbetspensionsavgifter för arbetarna.

 

”Vi vet inte ännu hur de exakta följderna av kriget ser ut på arbetsmarknaden, men sannolikt kommer antalet ukrainare som tillfälligt jobbar i Finland att flerdubblas. Finland borde så fort som möjligt knyta ett socialskyddsavtal med Ukraina eller på annat sätt försäkra att de ukrainare som arbetat i Finland också på ett behändigt sätt kan ta ut sin pension i Ukraina”, kräver Peter Östman.

 

Arbetspensionsavgifterna utgör sammanlagt cirka 25 % av den utbetalda bruttolönen. I nuläget löper de intjänade pensionerna ofta risk att fastna hos pensionsfonderna eftersom utbetalningen av pensioner till ett land som inte knutit ett socialskyddsavtal med Finland kräver både initiativtagande och språkkunskaper av pensionstagaren. Ett kort säsongsarbetsförhållande inbringar endast lite pension till arbetaren vilket inte sporrar till den krävande processen utbetalningen kan förutsätta. Sammanlagt är pensionsavgifterna som årligen betalas för säsongsarbete ändå höga.

 

”Årligen betalar finländska jordbruks- och trädgårdsföretagare pensionsavgifter för tusentals ukrainska säsongsarbetare. Att få pensionen utbetald är för arbetstagaren en krävande process som ofta förblir ogjord. Pensionen måste nå fram även till den ukrainska pensionären. I nuläget kan de obetalda pensionerna skapa en sedelpress värd miljoner euro varje år för pensionsfonderna”, summerar Östman.

 

Läs det hela skriftliga spörsmålet på riksdagens nätsida här (på finska).

 

Kontakt:

Peter Östman

Riksdagsledamot, KD

1. vice ordförande för Kristdemokraterna

+358 50 5121845

[email protected]