Östman iloitsee kotihoidon tuen säilymisestä

1.2.2015 klo 18:21 Uutiset

KD:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Peter Östman iloitsee siitä, että kotihoidon tuki säilyy.

–    Olen tyytyväinen, että hallituksen puheenjohtajat päättivät vetää pois esityksen kotihoidon tuen kiintiöittämisestä. Olemme käyneet näistä esityksistä uuvuttavan, koko vaalikauden kestäneen väännön. KD eduskuntaryhmä on antanut puheenjohtaja Räsäselle koko prosessin ajan vahvan tuen pysyä tiukkana viimeiseen asti.  On harmillista, että kiista piti viedä näin pitkälle, mutta lopputulos on kuitenkin hyvä. Viisas ratkaisu.

Kristillisdemokraatit vaativat, että hallitus ei vie eteenpäin rakennepaketissa päätettyjä perheiden elämää hankaloittavia esityksiä. Valtiovarainministeriön tammikuussa valmistuneet laskelmat osoittivat, että esityksillä ei olisi lainkaan vaikutusta kestävyysvajeeseen, mutta sen sijaan etenkin kotihoidon tuen kiintiöittämisestä koituisi merkittäviä lisäkuluja noin 10 000 lapsen siirtyessä kotihoidosta kunnalliseen päivähoitoon.

–    Kotihoidontuen kiintiöittäminen olisi ollut elämälle vieras ja yhteiskunnalle kallis ratkaisu. Se olisi vähentänyt perheiden valinnanvapautta, kaventanut lasten oikeutta omien vanhempiensa ja isovanhempien hoitoon, lisännyt turhaa sääntelyä, paisuttanut julkista taloutta tuottamalla työpaikkoja lähinnä päiväkoteihin. Se ei olisi vähentänyt kestävyysvajetta ja päinvastoin lisännyt valtion talouden menoja noin 80 miljoonalla eurolla. Subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajaus ministeri Kiurun esittämällä tavalla lisäisi KD:n mukaan byrokratiaa tuottamatta hyötyä, Östman toteaa.