Ahvenjärvi: Eurokriisi paljasti kulttuurierot

4.2.2015 klo 18:32 Uutiset

Eduskunnassa käytiin tänään välikysymyskeskustelu eurokriisin hoidosta ja Kreikan tilanteesta. Sauli Ahvenjärvi (kd) toi ryhmäpuheessaan esille, että Kreikkaa ja muita euroalueen kriisimaita on muiden euromaiden toimesta autettu, koska koko euroalueen laajuisen pankkikriisin syntyminen olisi tullut Suomellekin hyvin kalliiksi. Ahvenjärvi painotti kuitenkin, että suomalaisille on vakuutettu, että saamme lainaamamme rahat aikanaan takaisin – Tästä tulee pitää kiinni.

Ahvenjärvi otti puheessaan esille myös kriisin yhteydessä korostuneet kulttuurierot. Opetus Kreikasta on se, että tervehdyttävä ja hyödyllinenkin talousremontti voi olla poliittisesti erittäin vaikeasti toteutettavissa. Syvälle käyvä kulttuurinen muutos ei tapahdu helposti eikä nopeasti. Hän nosti esille myös historian talouskriisejä käsittelevän tutkimuksen ”This Time is Different”, jonka mukaan Kreikka on yli puolet liki kaksisataavuotisen itsenäisyytensä ajasta ollut osittaisessa tai täydellisessä defaultissa, eli kykenemätön hoitamaan velkojaan. Pohjoismaista yksikään ei ole missään historiansa vaiheessa ollut defaultissa. Eurokriisi onkin osoittanut konkreettisella tavalla sen, että kulttuurieroja pohjoisen ja etelän välillä ei pidä aliarvioida. Tämä on tuonut tervettä realismia keskusteluun euroalueen ja EU:n integraation tulevaisuudesta, toteaa Ahvenjärvi.