Östman ja Essayah: ”Kilpailukykyä tulee parantaa, mutta miksi perheenäidit sunnuntaitöihin entistä pienemmällä palkalla?”

8.9.2015 klo 16:40 Uutiset

Kristillisdemokraattien mielestä riittävät toimenpiteet Suomen kilpailukyvyn parantamiseksi ovat ehdottoman välttämättömiä, mutta osa toimenpiteistä kohdistuu epätasa-arvoisesti matalapalkkaisille aloille.

–  On hyvä, että yhteiskuntasopimuksen kariutumisesta huolimatta hallitus etenee määrätietoisesti toimissaan kilpailukyvyn parantamiseksi ja työllisyysasteen nostamiseksi, toteaa Kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Peter Östman.

– Palkkojen sivukuluja tulee pienentää, jotta työllistyminen helpottuu. Nyt hallitus on toteuttamassa tätä sotu-maksun alentamisen kautta. Pidämme ratkaisua hyvänä ja haluamme kiirehtiä muutoksen voimaantuloa jo ensi vuoden alkuun.

– Loppiaisen ja helatorstain palkattomuus merkitsee kahta lisätyöpäivää. Hallitus on tehnyt arvovalinnan suunnatessaan palkattomuuden kirkollisille juhlapäiville eikä esimerkiksi vappuun.

– Pääasiassa julkisen sektorin työtehtäviin kohdistuva pitkien vuosilomien enimmäiskeston lyhentäminen on kannatettavaa, Peter Östman.

– Sunnuntaikorvauksen pienentäminen kohdistuu pääosin naisvaltaisille, matalapalkkaisille aloille. Samanaikaisesti hallitus esittää liikeaikalain kumoamista, mikä merkitsee pääosin naisten tekemän kaupan alan sunnuntaityön lisääntymistä. Näin hallitus pakottaa perheenäitejä sunnuntaitöihin entistä pienemmällä palkalla. Tämä ei voi olla oikein, KD:n puheenjohtaja Sari Essayah toteaa.

Kristillisdemokraattien mielestä on tärkeää, että perhevapaiden kustannuksia tasataan.
– Hallituksen ehdottama kertakorvaus on askel oikeaan suuntaan. Kustannusten tasaus perhevapaista työnantajalle on se, mitä myös Kristillisdemokraatit ovat ajaneet, Essayah sanoo.