Östman: Hallituksen kannettava vastuu maatalousyrittäjien hädästä

7.5.2016 klo 10:23 Uutiset

Kansanedustaja Peter Östman vaati hallitukselta puheiden sijaan nopeita tekoja suomalaisten maatalousyrittäjien tukemiseksi. Kevään aikana ahdinkoon ajautuneet maatilat tarvitsevat pikaisesti valtion takaamia kriisilainoja pystyäkseen jatkamaan toimintaansa ja selviytyäkseen kevätkylvöistä.

Viime vuodet ovat olleet raskaita maanviljelijöille. Tuottajahintojen lasku, Venäjän pakotteet, tukimaksatusten lykkääminen sekä haastavat sääolosuhteet ovat johtaneet monen maatalousyrittäjän ahdingon.

Uusimpien arvioiden mukaan maatalouden kannattavuus on romahtanut. Muutamassa vuodessa yrittäjätulo on laskenut kolmannekseen kuuden vuoden takaisesta.

Hallituksen toimet ovat tähän mennessä olleet täysin riittämättömiä. Pankkien sulkiessa ovensa maatalousyrittäjiltä tulee valtion ryhtyä takaamaan maanviljelijöiden kriisilainoja, jotta yrittäjät pääsevät akuutin kriisin ylitse.

Östman puhui maatalousyrittäjien vaikeasta tilanteesta KD:n Pohjanmaan piirin kevätkokouksessa Isokyrössä lauantaina 7.5.2016