Puoluevaltuusto: Biokaasun potentiaali otettava käyttöön

14.5.2016 klo 16:10 Uutiset

Riihimäellä kokoontunut KD:n puoluevaltuusto näkee, että ympäristöystävällisessä ja kotimaisessa biokaasussa satojen miljoonien eurojen käyttämätön potentiaali.  Biokaasun tuotanto hyödyttää sekä maataloutta että edistää päästöjen vähentämisen tavoitetta. Biokaasun tuotannon ja käytön lisäämiseksi tulisi lainsäädäntöön saada muutoksia. Biokaasulaitoksen rakentamisen investointitukea ei pitäisi rajata vain omaan käyttöön kaasua tuottavalle laitokselle. Toisekseen,  kaasua käyttävän auton käyttövoimavero tulisi laskea vähintäänkin bensiinikäyttöisen auton veron tasalle.
Puoluevaltuusto muistuttaa hallituksen asettamasta tavoitteesta polttoaineiden bio-osuuden kasvattamisesta 40 prosenttiin vuoteen 2030 mennessä. Jo tästäkin syystä tulisi hallituksen viipymättä ryhtyä korjaamaan biokaasun tuotannon ja käytön esteitä.

Perhevapaajärjestelmä uudistettava taaperobonukseen pohjautuvaksi

KD:n puoluevaltuusto haluaa lisätä perheiden valinnanvapautta lastenhoidon järjestämisessä. Parhaiten tähän päästäisiin uudistamalla perhevapaajärjestelmää niin sanotulla raha seuraa lasta-mallilla. Käytännössä perheet saisivat käyttöönsä palvelusetelin, jonka arvo olisi valtion puolelta maksettuna sama kaikille lapsille. Lasten hoidon hinta vaihtelisi vain kunnan hinnoittelun osalta.
Palveluseteli eli taaperobonus korostaisi sitä, että perheet voivat itse valita kunnallisen päivähoidon, yksityisen hoidon tai itse kotona toteutetun lastenhoidon välillä. Uudistettu malli innostaisi myös palveluiden tuottajia hyvään laatuun ja vaihtoehtojen turvaamiseen. Palveluseteli yksinkertaistaisi eri vaihtoehtojen käyttämistä ja selkeyttäisi perhe-etuuksien viidakkoa.
Kokoomusministerit esittivät kotihoidontuen leikkausta rajaamalla aika maksimissaan kahteen ja puoleen vuoteen, nykyisen kolmen vuoden sijaan. Pakkokiintiöittämistä vanhempien, isän ja äidin kesken väläyteltiin myös samaisten ministerien suunnalta, verhoilemalla se naisten tasa-arvoa lisääväksi toimeksi. Naisten tasa-arvoa voidaan parantaa monilla muilla keinoilla.

Yritysten maastapako ja pääomakato pysäytettävä

KD:n  puoluevaltuusto haluaa lisäpotkua investointeihin ja niiden avulla kipeästi kaivattuja uusia työpaikkoja Suomeen. Nyt on oikea hetki palauttaa investointivaraus yritysten verotukseen. Se tarkoittaisi yritykselle mahdollisuutta varata enintään 25 % voitosta tuleviin investointeihin. Tarvitsemme mallin, joka kannustaa yritysten kehittämiseen ja kasvuun. Ruotsissa vastaava malli on jo käytössä, meilläkin vielä 80-luvun lopussa. Uudistus hillitsisi myös suomalaisyritysten muuttoa erityisesti Viroon. Määrä on yli kaksinkertaistunut vajaassa kymmenessä vuodessa. Viroon on siirtynyt arvioiden mukaan noin 5000 suomalaista yritystä.
Yritysverouudistuksen lisäksi yrittäjyyden toimintaedellytyksiä tulee parantaa kehittämällä nopeasti digitalisaation suomia mahdollisuuksia ja purkaa sääntelyä. Esimerkiksi Virossa firman saa perustettua kokonaan internetissä ja maa houkuttelee yrityksiä ulkomailta ns. E-kansalaisuuden kautta. Tämän avulla esimerkiksi kasvuyhtiön voi perustaa muutamassa tunnissa ja digitaalisella allekirjoituksella yrittäjät voivat allekirjoittaa sopimuksia lainvoimaisesti. Viron yritysveromalli kannustaa myös investointeihin ja vero maksetaan vasta kun voitto ulosmitataan yhtiöstä.
Puoluevaltuusto muistuttaa, että Suomi nousee ainoastaan työnteolla ja yrittäjyydellä. Hyvinvointiyhteiskunnan palveluiden mahdollistamiseksi tarvitsemme kasvavia yrityksiä, jotka tuovat merkittävän osan verotuloista. Jo nyt joudumme kokemaan isoja leikkauksia, sama suuntaus jatkuu, jollemme saa yrityksiä investoimaan Suomeen ja houkuteltua pääomia ulkomailta.