Peter Östman: Elämän pyhyyttä kunnioitettava

12.11.2016 klo 10:59 Uutiset

– Voimmeko itse päättää, milloin kuolemme?  kysyi Kristillisdemokraattien eduskuntaryhmän puheenjohtaja Peter Östman tänään KD:n Pohjanmaan piirin syyskokouksessa Kauhavalla.

Viime viikolla julkaistiin kansalaisaloite, jossa vaaditaan eutanasian sallimista Suomessa. Eutanasia on Suomen lain mukaan kielletty.

– Tässä ei voi muuta kuin ihmetellä mitä nämä aloitteentekijät ovat oikein ajatelleet. Mikä voi olla motiivina hyväksyä eutanasia juuri tänä päivänä, kun sitä ei ole aikaisemminkaan hyväksytty, vaikka monet ihmiset ovat kärsineet vaikeista tuskista elämän loppuvaiheessa ilman nykyisiä keinoja kivunlievitykseen, totesi Östman

Kansainvälisen lääkäriliiton mukaan eutanasia on ristiriidassa lääketieteen eettisten periaatteiden kanssa.

Hippokrateksen valassa vannotaan, että ”En tule antamaan kenellekään kuolettavaa myrkkyä, vaikka minulta sellaista pyydettäisiin, enkä neuvoa sellaisen valmistamiseen”.

–  Monet tuntevat huolta myös siitä, että eutanasiaa käytettäisiin asiaankuulumattomalla tavalla.

Östmanin mielestä saattohoitoa ei pidä sekoittaa eutanasiaan.

– Saattohoidon tarkoituksena on pyrkiä potilaan ja hänen läheistensä parhaaseen elämänlaatuun elämän loppuvaiheessa. Painotuksena on helpottaa potilaan kipua, ahdistusta sekä vastata hänen kysymyksiin olemassaolosta ja hengellisyydestä.

– Ihmiselämä on Luojan lahja. Kukaan meistä ei voi vaikuttaa omaan syntymiseensä. Elämän pyhyyden kunnioitus on paras tapa varmistaa oikeusturva ja ihmisarvon kunnioitus. Hyväksymällä eutanasia annettaisiin ihmisyyden lipua haaksirikkoon, sanoi Östman.

Hallituksen on korkea aika perääntyä vanhusten hoitajamitoituksen heikentämisestä

Kristillisdemokraattinen eduskuntaryhmä on kritisoinut hallitusta inhimillisyysvajeesta. Vanhustenhoidon parissa työtä tekevien työtilanne on kireä, mutta hallitus aikoo vähentää hoitajia entisestään. Nyt hallituksen on korkea aika perääntyä vanhusten hoitajamitoituksen heikentämisestä.

– Hoitajalla olisi jatkossa vain muutama minuutti aikaa auttaa kutakin vanhusta peseytymään. Henkilökunta haluaa hoitaa hyvin, mutta he eivät ehdi. Ei ole mitenkään hyväksyttävää, mutta ei myöskään yllätys, jos vanhusten ylilääkintä ja muu kaltoin kohtelu lisääntyy näissä olosuhteissa, Peter Östman sanoo.

Kristillisdemokraatit eivät myöskään hyväksy hallituksen esittämiä juustohöyläleikkauksia kaikkein köyhimpien indeksisidonnaisiin etuuksiin.

– Lisäisimme Inhimillisyyttä kohdistamalla verokevennykset pientä työtuloa saaville ja laskemalla solidaarisuusveron alarajan seitsemänkymmenentuhannen euron vuosituloon.

– Solidaarisuusveroon emme kohdistaisi verovähennystä. Korottaisimme takuueläkettä ja peruuttaisimme lääkekorvauksiin esitetyt leikkaukset, Östman kertoo.

Kaikkiaan Kristillisdemokraatit esittävät 960 miljoonan euron parannuksia budjettiin. KD:n vaihtoehdossa velka ei kuitenkaan lisäänny, vaan esitys on 112 miljoonaa euroa ylijäämäinen hallituksen esitykseen verrattuna.

Kristillisdemokraatit antaisivat enemmän resursseja poliisille sekä lisäisivät verohallinnon, tullin, oikeuslaitoksen ja rajavartioston resursseja.

Hallituksen kaavailemat leikkaukset ammatilliseen koulutukseen peruttaisiin kokonaan KD:n vaihtoehdossa.

– Lapsiperheitä muistaisimme pienentämällä perusopetuksen ja varhaiskasvatuksen ryhmäkokoja, perumalla lapsilisiin kohdistuvat leikkaukset sekä tuomalla uuden perheellisten opiskelijoiden kahdensadan euron kuukausittaisen huoltajalisän jokaiselle lapsen huoltajana toimivalle opiskelijalle.

– Opiskelun ja perheen perustamisen helpottaminen voisi vaikuttaa suotuisasti myös väestökehitykseen, Östman kertoo.

Varat esitettyihin lisäyksiin otettaisiin sokeriverosta, mietojen alkoholijuomien valmisteverosta, työmarkkinajärjestöjen jäsenmaksun verovähennyksen puolittamisesta sekä tehottomaksi todettujen yritystukien ja yritysten verotukien vähentämisestä.