Östman: Kansallisen tulorekisterin toteuttamista kiirehdittävä – hallituksen perustulokokeilu rahanhukkaa

29.11.2016 klo 14:33 Uutiset

– Kristillisdemokraatit kannattavat sosiaaliturvan muuttamista osallistavaksi ja työhön kannustavaksi, kuten myös byrokratian vähentämistä ja etuusjärjestelmän yksinkertaistamista. Näitä tavoitteita ei kuitenkaan pystytä hallituksen perustulokokeiluun esitetyllä mallilla saavuttamaan, toteaa KD:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Peter Östman tänään Valtiovarainvaliokunnassa jättämässään eriävässä mielipiteessä. Siksi hän esittää kokeilun lykkäämistä, kunnes se voidaan toteuttaa kunnolla.

Östmanin mielestä kokeiluun menevä raha tulee heitetyksi ”kankkulan kaivoon”. Sipilän hallituksen perustulokokeeseen otettaisiin mukana 2000 satunnaisesti valittua työtöntä ja se maksaisi valtiolle 20 miljoonaa euroa. Kokeiluun valituille Kansaneläkelaitos maksaisi perustuloa 560 euroa kuukaudessa.

– Laajasti toteutettuna valittu epärealistinen malli toisi 11 miljardia euron alijäämän. Lähtöasetelman vuoksi katson, ettei mallilla voida kunnolla selvittää perustulon työllisyysvaikutuksia eikä koeasetelmaa voida myöskään kutsua kunnolla perustulokokeiluksi.

– Malli on ongelmallinen myös siitä syystä, ettei se ei pura kannustinloukkuja ja johtaisi korkeisiin tasaveroprosentteihin, jotka puolestaan hyydyttäisivät palkansaajien ostovoiman.

KD on aikaisemmin esittänyt kannustinloukkujen purkamiseksi tarjolla olevista parasta eli kannustavan perusturvan mallia. Se on sovellutus Iso-Britanniassa käytössä olleesta ja laajennettavasta Universal Credit –mallista. Malli edistää työllisyyttä, koska se sovittaa yhteen sosiaaliturvan ja palkan työn vastaanottamista kannustavaksi.

– KD:n esittämä malli purkaisi viiveet maksatuksissa ja tekee matalapalkkaisenkin työn vastaanottamisen kannattavaksi. Verotus, sosiaaliturva, palkka ja muut tulot sovitettaisiin yhteen reaaliaikaisesti kansallisessa tulorekisterissä. Näin ollen esitämmekin, että hallituksen esittämä perustulokokeilumalli hylätään ja että hallitus kiirehtii kansallisen tulorekisterin toteuttamista, jotta perustulokokeilu voidaan tehdä niin, että mukana ovat kehittyneimmät, kannustinloukkuja vähentävät mallit, eli negatiivisen tuloveron malli sekä KD:n kannustavan perusturvan malli, Östman toteaa.