Maanselkä: Perheelliset petettiin perustulokokeilussa

10.12.2016 klo 08:28 Uutiset

Suomen hallitus lupasi, ettei perustulokokeilu vähennä olemassaolevia etuisuuksia. Lupaukseen luotettiin, mutta kokeilulainsäädäntö kirjoitettiin niin että se jätti ulos perheellisten työmarkkinatukea tai peruspäivärahaa saavien lapsikorotukset. Kohderyhmä sisältää kaikkein köyhimmät suomalaiset perheet. Tämä epäkohta havaittiin Työelämä – ja tasa-arvovaliokunnassa, jonka lausunto esittää, että lakiehdotusta muutettaisiin niin, että perustuloon liitettäisiin lapsikorotukset tai että kokeilu rajattaisiin perheettömiin työttömiin.

– Hämmästyttävää, että lausunto ei johtanut toimenpiteisiin. Sosiaali- ja terveysvaliokunta tunnustaa epäkohdan eilisessä mietinnössään 9.12, mutta ei esitä muutosta vedoten kiireelliseen aikatauluun. Suomalaisten yhdenvertaisuus ei toteudu, siksi kokeilu on hylättävä täysistunnossa ensi viikolla, sanoo puoluesihteeri Asmo Maanselkä.

Yhdenvertaisuuden näkökulmasta ihmisiä ei voitaisi pakottaa kokeiluun, joka vie heidän lakisääteisiä etuisuuksiaan. Kokeiluun on pakko osallistua, muuten kokeen tulos ei olisi luotettava. Sen vuoksi kokeilu rajattiin vain työmarkkinatukea tai peruspäivärahaa saaviin työttömiin, joille annettaisiin 560 euroa puhtaana käteen. Tämä korvaisi perustyöttömyysetuuden.

Tilanteessa työmarkkinatukea saavat perheelliset kärsivät melkoisen tulomenetyksen, jos eivät kykene työllistymään. Lapsikorotus yhdestä lapsesta on kuukaudessa nettona noin 91 euroa, kahdesta lapsesta noin 133 euroa ja kolmesta tai useammasta lapsesta noin 172 euroa.

On hyvä tavoite, että työntekoa saataisiin nykyistä kannustavammaksi. Tällä mallilla Suomen hallitus jakaa karvaita joululahjoja monelle suomalaiselle perheelle juuri ennen joulua.

Lue blogi täältä:

http://maanselka.puheenvuoro.uusisuomi.fi/227643-perheelliset-petettiin-perustulokokeilussa