Östman: Haluamme rakentaa kestävää lähimmäisyhteiskuntaa

15.11.2017 klo 14:24 Puheet

Eduskuntaryhmän puheenjohtajan Peter Östmanin ryhmäpuheenvuoro keskustelussa opposition vaihtoehtobudjeteista keskiviikkona 15.11.2017

Arvoisa puhemies,

Suomen talous on viimeisen vuoden aikana kääntynyt nousuun kansainvälisten suhdanteiden vanavedessä. Talouskasvun vauhdittuminen on lisännyt verotuottoja ja mahdollistanut viime vuosia pienemmän velkaantumisen. Talouskasvun ennakoidaan jatkuvan lähivuosien aikana. Tilanne ei kuitenkaan ole aivan niin ruusuinen kuin miltä se tällä hetkellä näyttää. Viennin kasvu on hidastunut ja olemme yhä kaukana vuoden 2007 huippuluvuista. Kauppatase on samoin jämähtänyt alijäämäiseksi.

Pitkällä aikavälille tilanne näyttää entistä huolestuttavammalta. Jossain vaiheessa keskuspankki tulee kääntämään rahahanat kiinni ja korot tulevat nousemaan. Olemme tottuneet kattamaan kulumme ja kulutuksemme nollakorkoisella lainalla. Entä sitten kun pitää alkaa maksaa korkoa? Suomen taloutta varjostaa velkataakan lisäksi muitakin murheita. Huoltosuhde heikkenee ja ikäsidonnaiset menot tulevat kasvamaan tulevina vuosina. Hallituksen sote-ratkaisu ei tuo tähän helpotusta, vaan terveysmenot tulevat lähinnä kasvamaan. Tämä huomioon ottaen, ovat puheet jakovarasta ikävä kyllä ennenaikaisia.

Arvoisa puhemies,

Kristillisdemokraattinen eduskuntaryhmä harjoittaa vastuullista ja rehellistä politiikkaa. Otamme aina huomioon talouden realiteetit. Näin myös tämän vuotisen vaihtoehtobudjetin yhteydessä. Vaihtoehtomme on maltillinen. Emme ole jakamassa rahaa joka suuntaan, vaan pyrkineet tasapainoiseen esitykseen, jolla korjaamme pahimmat puutteet hallituksen esityksessä. Samalla olemme pyrkineet löytämään keinoja talouskasvun ja työllisyyden edellytysten parantamiseen.

Vastuullisena puolueena esitämme menolisäyksiä vastaavat tulolisäykset ja säästöt vaihtoehtobudjetissamme. Lisätuloja saamme erityisesti ihmisen terveydelle haitallisia tuotteita verottamalla, sokeriveron ja alkoholiveron lisäkorotuksen muodossa. On surullista, että hallituspuolueet pyrkivät samanaikaisesti keräämään populistisia irtopisteitä, tarjoamalla kansalle vahvempaa ja halvempaa alkoholia.

Vaihtoehdossaan KD esittää yli 750 miljoonan euron edestä parannuksia hallituksen talousarvioesitykseen nähden. Haluamme kiinnittää huomiota lapsiperheiden ja vanhusten asemaan. Nämä ryhmät ovat monella tapaa joutuneet hallituksen sopeutustoimien maksumiehiksi tällä vaalikaudella.

Lapsiperheiden hyvinvointi on pohjana koko yhteiskunnan hyvinvoinnille. Tarvitsemme lapsimyönteistä ilmapiiriä ja pitkäjänteistä perhepolitiikkaa. Haluamme säilyttää tuloverotuksen lapsivähennyksen sekä korottaa lapsilisää. Hallituksen esitys opiskeleville vanhemmille suunnatusta huoltajakorotuksesta on tervetullut, mutta esitämme sellaista korotusta, jolla on todellista vaikutusta näiden perheiden arkeen. Panostaisimme myös päiväkodin ja peruskoulun ryhmäkokojen pienentämiseen.

Monet vanhukset kipuilevat heikentyvän eläkkeen ja kasvavien sairaskulujen luomassa köyhyysloukussa. Hallituksen tekemä indeksileikkaus ja indeksijäädytys kansaneläkkeeseen on peruutettava. Lisäksi tarvitaan tuntuvampi tasokorotus takuueläkkeeseen. KD esittää laajamittaisen palvelusetelijärjestelmän käyttöönottoa ikääntyneiden palveluihin sekä vuosittaisen lääkemenojen omavastuuosuuden alentamista.

Arviolta 800 000 suomalaista altistuu vuosittain rakennusten kosteusvaurioille ja niistä aiheutuville sisäilmaongelmille. Kymmenet tuhannet oirehtivat päivittäin. Sisäilmaongelmiin on tartuttava voimallisesti ja siksi esitämme laaja-alaisen sisäilmaohjelman käynnistämistä ja sen riittävää rahoittamista 100 miljoonalla eurolla. KD eduskuntaryhmä esittää vaihtoehdossaan lisäksi määrärahalisäyksiä mm. turvallisuusviranomaisille, terrorismin torjuntaan, koulutukseen ja tutkimukseen sekä työllisyyttä parantaviin toimiin.

Arvoisa puhemies,

Kristillisdemokraattien vaihtoehto on talouden realiteetit huomioon ottava ja tasapainoinen esitys. Haluamme rakentaa kestävää lähimmäisyhteiskuntaa, jossa huolehdimme heikoimmista, jossa lapsiperheet voivat hyvin, jossa ihmiset ovat terveempiä, jossa panostetaan koulutukseen ja turvallisuuteen ja jossa on turvallista elää ja vanheta.