KD Nuoret: Poliittisten nuorisojärjestöjen tuet eivät vieläkään oikeudenmukaisia

6.2.2018 klo 11:03 Kannanotot

Opetus- ja kulttuuriministeriö julkaisi eilen poliittisille nuorisojärjestöille jaettavien avustusten euromäärät. Suomen Kristillisdemokraattiset (KD) Nuoret on pettynyt siihen, ettei epäoikeudenmukaista järjestelmää ole vieläkään korjattu. Tänä vuonna eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho (sin.) päätti jäädyttää tuet edellisen vuoden tasolle poliittisten nuoriso- ja opiskelijajärjestöjen osalta.

”Vaikka avustusmäärien kasvun hillitseminen on sinänsä hyvä tavoite, on summien jäädyttäminen vallitsevaan epäoikeudenmukaiseen tasoon väärä ratkaisu. Tukien jäädyttäminen ja leikkaaminenkin on tilanteen vaatiessa jopa suotavaa, mutta ei ennen, kun järjestelmä on saatu tasa-arvoiseksi”, sanoo KD Nuorten puheenjohtaja Aleksi Sarasmaa.

Avustukset myönnetään teoriassa tulosperusteisesti suunnitellun ja toteutuneen toiminnan mukaan. KD Nuoret on jo aiemmin vaatinut epäoikeudenmukaisen ja itseään ruokkivan järjestelmän korjaamista. Se katsoo, että suuria avustuksia saavat nuorisojärjestöt pystyvät perustelemaan avustustarpeensa sillä toiminnalla, jota näillä valtavilla avustussummilla pyöritetään. ”Tälläkään kertaa ei toteutuneen tai suunnitellun toiminnan määrällä ollut todellisuudessa mitään merkitystä, kun avustussumma oli joka tapauksessa sama kuin viime vuonna”, Sarasmaa toteaa.

Ministeri Terho lupasi jo viime keväänä, että epätasa-arvoinen nuorisojärjestöjen tukijärjestelmä korjataan. Näin ei ole lupailusta huolimatta tapahtunut. KD Nuoret vaatii, että Veikkauksen tuotoista poliittisille nuorisojärjestöille jaettavat avustukset erotetaan muista nuorisotyötä tekevistä järjestöistä, jolloin tukipäätöksissä päästään vertailemaan dynaamisemmin poliittisten nuorisojärjestöjen vaikuttavuutta ja nuorten osallisuuden vahvistamista suhteessa toisiinsa.

 

kuvassa (vasemmalta): KD Nuorten pj Aleksi Sarasmaa, 2. varapj Nelli-Maria Sarasmaa, 1. varapj Elsi Ranta ja pääsihteeri Linda-Riina Paavilainen