Essayah: Uudella varhaiskasvatuslailla ei tule heikentää entisestään lastentarhanopettajien rekrytointeja

7.4.2018 klo 14:41 Uutiset

Lastentarhanopettajista on ollut viime vuosina valtakunnallisesti suurta pulaa. Huomio on kiinnittynyt erityisesti Uudellemaalle, mutta vastaavanlaista rekrytointipulaa on myös ruuhka-Suomen ulkopuolella, mm. Kainuun alueella. Eläköitymässä on kymmeniä lastentarhanopettajia, eikä uusia ole tulossa tilalle samaa vauhtia.

Juuri lausunnolla ollut uusi varhaiskasvatuslaki vastaa huonosti vallitsevaan rekrytointipulaan.

Varhaiskasvatuslakiluonnoksen mukaan varhaiskasvatuksen henkilöstön osaamista kehitettäisiin uudistamalla sekä koulutusta että kelpoisuusvaatimuksia. Uudistuksen jälkeen suurin osa varhaiskasvatuksen työntekijöistä olisi korkeakoulutuksen saaneita lastentarhanopettajia. Jatkossa sosionomin tutkinnon suorittaneilla ei olisi kelpoisuutta toimia lastentarhanopettajana.

Koska alalla on jo nyt huutava pula uusista lastentarhaopettajista, ei varhaiskasvatuslailla tule enää heikentää tilannetta. Asia nousee esille varmasti useissa lausunnoissa, joten toivottavasti hallitus huomioi kritiikin lain jatkovalmisteluissa.

Uudessa varhaiskasvatuslaissa varhaiskasvatuksen opettajan kelpoisuuden täyttäviin tutkintoihin tulee jatkossakin kuulua sosionomin tutkinto, Essayah jatkaa.

Koulutuksen tasa-arvo lähtee laadukkaasta varhaiskasvatuksesta. Laadukas varhaiskasvatusta ei saavuteta kuitenkaan niillä säästötoimenpiteillä, joita hallitus on tällä kaudella tehnyt.

Tällä hallituskaudella on heikennetty varhaiskasvatuksen laatua kasvattamalla jo ennestään suuria varhaiskasvatuksen ryhmäkokoja. KD on alusta asti vastustanut varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen ryhmäkokojen suurentamista.

Sari Essayah puhui lauantaina Kristillisdemokraattien Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun piirikokouksessa Paltamossa.

 

–          Vastaavasti alan palkkaus ei tällä hetkellä vastaa työn vaativuutta ja vastuullisuutta. Asia on viime aikoina ollut paljon esillä, joten toivottavasti asia ei jää vain puheen tasolle, vaan asia korjataan, Essayah painottaa.