Essayah: Seuraavalle hallitukselle tulossa kallis huomenlahja

12.4.2018 klo 10:29 Uutiset

Kristillisdemokraattien puheenjohtajan, kansanedustaja Sari Essayah`n mielestä kehysriihessä päätetyt takuueläkkeen ja eräiden muiden pienimpien perusetuuksien korotukset ovat tärkeitä, samoin panostukset muuntokoulutukseen. Julkisen talouden suuret kysymykset ja niiden vaikutukset ovat kuitenkin monelta osin ratkaisematta, etenkin kun sote-uudistuksen vaikutusarviot ovat pitkälti tekemättä.

– Ihmettelen kuitenkin sitä, että hallitus päätti tuplata sote-uudistuksen valinnanvapauspilottien määrärahat yhteensä 200 miljoonaan euroon. Miksi hallitus laittaa lisää 100 miljoonaa euroa valinnanvapaus –pilotteihin, kun rahat olisi voinut käyttää indeksikorjaukseen.

– Panostus olisi pitänyt käyttää laajemmin esimerkiksi lapsiperheiden ja pieneläkeläisten tilanteen helpottamiseen. Näiden ryhmien toimeentuloon vaikuttavia leikkauksia ja indeksijäädytyksiä on tällä hallituskaudella tehty lukuisia.

Essayah muistuttaa, että Suomen julkisen talouden kannalta suurimmat kysymykset ovat sote- ja sosiaaliturvauudistuksen toteuttaminen sekä se, miten syntyvyyden romahdus saadaan käännettyä.

– Yhä suuria epävarmuuksia sisältävän maakunta- ja sote-uudistuksen henkilöstökulujen harmonisoinnin kustannusvaikutus tulee olemaan melkoinen huomenlahja seuraavalle hallitukselle, toteaa Essayah.

– Hallitus käynnistää kansallisen lapsistrategian valmistelun, mikä on aivan oikeansuuntainen avaus. Syntyvyyden kääntäminen nousuun on aivan keskeinen kysymys sekä huoltosuhteen että kestävyysvajeen kuromisen kannalta. Tulevaisuuden veronmaksukyky ja eläkejärjestelmän kestävyys ovat tulevien sukupolvien käsissä, hän muistuttaa.