Essayah: Näpit irti neuvoloista!

13.5.2018 klo 08:25 Uutiset

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah toivoi, ettei sote-uudistuksessa ulotettaisi asiakasseteleitä neuvolatoimintaan. Essayah puhui lauantaina Kuopiossa KD:n 60-vuotisjuhlavuoden toritapahtumassa.

– Olen huolestuneena seurannut sote-lakien käsittelyä, jossa maakunnat voisivat avata neuvolat yksityisille toimijoille. Neuvolat ovat tärkeä tuki äideille odotusaikana samoin kuin perheille lapsen varttuessa. Ne ovat olleet vuosikymmenet suomalaisen yhteiskunnan paras ”äitienpäivälahja”. Suomessa on neuvolatoiminnan ansiosta maailman terveimmät pikkulapset, ja neuvoloita tullaan edelleen opiskelemaan maailmalta Suomeen. Raskaana olevista neuvolatoiminta kattaa 99,6 % ja alle kouluikäisten lasten perheistä lähes saman verran.

– Asiakassetelin myötä on vaarana, että pitkäaikaisseuranta kärsii, ja herkät kysymykset vaikkapa päihteiden käytöstä tai lapsen oireilusta jäävät kysymättä, jotta asiakas ei vaihtaisi neuvolaa. Samoin yhteistyö ja tiedonkulku voi vaikeutua ja pirstaloitua, kun toimijoita on useita.

– Neuvolajärjestelmämme on edelleen maailman huippua. Lukuisat asiantuntijat mm. Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta, lapsiasiainvaltuutettu ym. ovat varoittaneet hallitusta siitä, että asiakasseteleiden tuominen neuvolajärjestelmään vaarantaa neuvoloiden yhdenvertaisuuden, jatkuvuuden ja laadun. Voisin kuvitella Arvo Ylpön jyrähtävän meille nykypäättäjille: näpit irti neuvoloista, Sari Essayah totesi.