Essayah: KD:n sote-kritiikki aikataulusta ja rahoituksesta linjassa PeV:n näkemyksen kanssa

1.6.2018 klo 19:41 Uutiset

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah arvoi, että perustuslakivaliokunnan lausunnon jälkeen alkaa vaikea vääntö, kun eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta yrittää saada tarvittavat muutokset sote-lakeihin.

Essayah pitää perustuslakivaliokunnan lausuntoa ja arviota soten valinnanvapaudesta oikeana. Perustuslakivaliokunta nosti lakiesityksen suurimmiksi ongelmiksi valinnanvapauden aikataulutuksen ja maakuntien rauhoituksen.

– Nämä ovat samoja huomiota, joita myös Kristillisdemokraateissa olemme esittäneet jo paljon aiemmin. Olemme muistuttaneet pitkin matkaa soten valinnanvapauteen liittyvästä EU-notifioinnin tarpeesta sekä uudistuksen aikataulutukseen ja rahoitukseen liittyvistä ongelmista.

Essayah’n mielestä riittävä siirtymäaika voisi olla esimerkiksi 3-4 vuotta.

– Siihen mennessä saattaisi olla mahdollisuus saada myös EU-notifikaatio järjestelmästä, jolloin tietäisimme, onko se EU:n valtiontukisäännösten mukainen.

Lapinlahdella pitämässään vappupuheessa Essayah totesi, että ”mikäli hallituksen ajama valinnanvapausmalli toteutettaisiin, tulisi se saattaa voimaan vasta, kun maakuntien liikelaitokset on saatu toimimaan. Maakunnilla tulisi olla aikaa saattaa maakunnan liikelaitos kuntoon ja toimivaksi sekä julkisen puolen sosiaali- ja terveydenhuollon integraatio alulle, ennen kuin markkina avataan kokonaisuudessa”.

Essayah’n mukaan voitaisiin toistaiseksi jatkaa Kela-korvauksilla yksityisen puolen palvelujen käyttämisen tukemista ja sosiaalipuolella edetä valinnanvapauden lisäämisessä esimerkiksi palvelusetelijärjestelmän tai henkilökohtaisen budjetin kautta.

Kristillisdemokraatit päättävät suhtautumisestaan lakiesitysten kokonaisuuteen, kun valiokuntakäsittely on päätöksessään.