Laukkanen: Kaupunkien syytä tukea ruoka-aputyötä tekeviä järjestöjä

19.6.2018 klo 16:36 Uutiset

Pääkaupunkiseudun suuret kaupungit ovat saavat tarpeekseen leipäjonoista. Hyvä Arki ry:n puheenjohtajan, kansanedustaja Antero Laukkasen (kd) mielestä jonoista on tullut piikki pk-seudun päättäjien silmään.

– Helsinki on tuomassa ruokajonojen sijaan Vantaalla kehiteltyä Yhteistä pöytää. Espoossa valmistellaan samansuuntaista muutosta. Talvipakkasessa leipäjonoissa seisovat avuntarvitsijat halutaan nyt sisätiloihin. Hyvä niin, mutta leipäjonojen uudelleen organisointi ei helpota köyhyyttä. Liian helposti käy, että poissa silmistä on myös poissa mielestä.

– Leipäjonojen syyt ovat syvemmällä kuin yhteisöllisyyden puutteessa. Jo vuodesta 1995 alkanut eriarvoistuminen jatkuu edelleen. Eikä loppua kehitykselle näy, Laukkanen muistuttaa.

Kunnat etsivät uusia malleja vähävaraisten auttamiseen yhteisöllisyyden ja osallisuuden lisäämisestä, mutta köyhyyden vähentämisestä tai poistamisesta ei kukaan puhu vakavasti.

– Jo vuodesta 1995 alkanut eriarvoistuminen jatkuu edelleen. Suomalaisten köyhyyden ja leipäjonojen poistamiseen tarvitaan päättäväisyyttä eriarvoisuuden vähentämiseksi. Se vie aikaa ehkä saman verran kuin me poliitikot olemme antaneet eriarvoisuuden kehittyä eli noin 20 vuotta.

– Tarvitsemme kansallisen köyhyyden poistamisohjelman ja sosiaaliturvauudistuksen. Niitä odotellessa, ovat kaikki keinot vähävaraisten auttamiseen sallittuja. Nämä uudet hankkeet, yhteiset pöydät ja keskusvarastot, ovat huomattavasti kalliimpia, kuin nykyiset kolmannen sektorin tuottamat palvelut.

Laukkasen mielestä helpompi ja parempi olisi tukea ruoka-aputyötä ja diakoniaa tekeviä järjestöjä ja seurakuntia, antaa niille tiloja ja muuta tukea.

– Näillä toimijoilla on osaaminen ja tahto tehdä hyvää kohdillaan, Laukkanen toteaa.