Helsingin KD nimesi kahdeksan ensimmäistä eduskuntavaaliehdokasta

16.11.2018 klo 11:30 Uutiset

Kristillisdemokraattien Helsingin piiri nimesi syyskokouksessaan kahdeksan ensimmäistä eduskuntavaaliehdokasta huhtikuun 2019 eduskuntavaaleihin. Ehdokkaiksi nimettiin pastori ja raamattukouluttaja Mika Ebeling, auktorisoitu yritysneuvoja ja diplomi-insinööri Elie El-Khouri, teologian yo ja Helsingin KD Nuorten varapuheenjohtaja Miikka Korpiranta, varhaiskasvatuksen erityisopettaja Sari Kumin, muusikko ja sosionomiopiskelija Krista Lyyränen, KD Nuorten puheenjohtaja ja opiskelija Aleksi Sarasmaa, kasvatustieteen maisteri ja luokanopettaja Tuulikki Tepora sekä pastori Mauri Venemies.

– ”Tämä on vasta alkua”, kuvaa tilannetta Helsingin piirin puheenjohtajana vuonna 2019 jatkava Tuulikki Tepora (kuvassa). ”Tulemme nyt loppu- ja alkuvuoden aikana nimeämään lisää ehdokkaita ja omalla, vahvalla 22 ehdokkaan listalla tulemme taistelemaan kansanedustajan paikan Kristillisdemokraateille Helsingissä”, Tepora luottaa.

Piirin varapuheenjohtajana vuonna 2019 valittiin jatkamaan Sari Kumin. Piirin syyskokous antoi kannanoton keliakiakorvauksien palauttamisesta:

Keliakiakorvaukset on syytä palauttaa

Keliakia on parantumaton ja perinnöllinen autoimmuunisairaus. Sen ainoa hoito on lääkärin määräämä tarkka ja elinikäinen gluteeniton ruokavalio. Keliakiaan ei ole lääkettä. Gluteenittoman ruokavaliohoidon kustannukset ovat Keliakialiiton mukaan 744 euroa vuodessa eli 62 €/kk.

Keliakialiitto on tehnyt kyselyn tuen tarpeesta ja merkityksestä keliakiaa sairastaville. Sen mukaan gluteiinittoman ruokavalion kustannukset vaikuttavat erittäin paljon tai paljon (71 %) keliakiaa sairastavien toimeentuloon. Lähes kaikki vastaajat (98 %) pitivät yhteiskunnan tukea erittäin tärkeänä tai tärkeänä. Vastaajat korostivat etenkin tuen taloudellista merkitystä, yhdenvertaisuutta suhteessa lääkekorvauksiin ja tasa-arvoa muihin pitkäaikaissairaisiin. Vastaajat pitivät korvausta myös kannustimena sairauden hyvään hoitoon.

Jos keliakiaa sairastavalla ei ole taloudellisia mahdollisuuksia hoitaa itseään, kulut yhteiskunnalle ovat moninkertaiset. Yleisimpiä lisäsairauksia ovat osteoporoosi, masennus, lapsettomuus, nivel- ja maksaongelmat ja vakavimmillaan ohutsuolen syöpä.

Kyselyn mukaan korvauksen poistuttua joka kolmannen vastaajan gluteeniton ruokavalio on yksipuolistunut ja joka neljäs on joutunut vähentämään gluteenittomien viljavalmisteiden käyttöä. Tämä heikentää keliaakikoiden yleistä terveydentilaa. Korvauksen lopettaminen on myös heikentänyt hoitomotivaatiota eivätkä kaikki pysty aina noudattamaan gluteenitonta ruokavaliota rahanpuutteen takia.

Kristillisdemokraattien vaihtoehtobudjetissa on otettu huomioon keliaakikot varaamalla korvauksiin 10 miljoonaa euroa. Helsingin kristillisdemokraatit kannattavat tuen palauttamista keliakiaa sairastaville.